Τσακαλώτος: Υφεσιακά τα μέτρα, αλλά με αναδιανεμητικό χαρακτήρα

To ν/σ αναλυτικά ΕΔΩ  

Αισιόδοξος
για το χρέος και το κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά χωρίς να είναι απόλυτα βέβαιος, εμφανίστηκε στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όπως ανέφερε, «στο Eurogroup 24 Μαΐου θα κριθούν όλα... Πόσο καλή είναι η συμφωνία και τι λύση θα πάρουμε για το χρέος», αλλά «νομίζω είμαστε κοντά σε μία αρκετά καλή λύση».

Ο υπουργός Οικονομικών ομολόγησε ότι τα μέτρα πολυνομοσχεδίου είναι υφεσιακά, αλλά τόνισε ότι έχουν αναδιανεμητικό χαρακτήρα και παραδέχθηκε ότι ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης και η αυτόνομη γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων «δεν ήταν οι καλύτερες επιλογές» και για τον ίδιο, αλλά «ήταν υποχρεωτικό μέτρο», λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης των θεσμών στον πολιτικό κόσμο.

Για την αξιολόγηση ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η συμφωνία έχει κλείσει κατά 99,9% με τους θεσμούς, είναι σχεδόν απίθανο να μην κλείσει».

«Μην ποντάρετε ότι θα πέσει η κυβέρνηση θα χάσετε όλα σας τα λεφτά» δήλωσε δε, απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση.

Δεκτό επί της αρχής, κατά πλειοψηφία, έγινε νωρίτερα από τις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής το πολυνομοσχέδιο με τα τελευταία προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Σφυροκόπημα» δέχθηκε η κυβέρνηση για το πολυνομοσχέδιο, κατά την ακρόαση των εκπροσώπων 26 κοινωνικών φορέων στις αρμόδιες επιτροπές. Μεταξύ άλλων, οι κοινωνικοί φορείς έκαναν λόγο για άδικα και υφεσιακά μέτρα, προκαλώντας αμηχανία και ενόχληση σε βουλευτές της συγκυβέρνησης. 

Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να γίνει «δεκανίκι της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος» υποστηρίζοντας τις πολιτικές που προωθεί, δήλωσε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει της ψηφοφορίας για το νέο πακέτο μέτρων στη Βουλή.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά