Με 16 ημέρες χωρίς κλείσιμο συνόρων επιστρέφει ο Τσίπρας από τις Βρυξέλλες

Με την υπόσχεση ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν κλεισίματα συνόρων στην Ευρώπη τουλάχιστον για τις επόμενες 16 ημέρες, έως την έκτακτη σύνοδο για το προσφυγικό που θα λάβει χώρα στις 6 Μαρτίου, φαίνεται ότι θα καταφέρει να φύγει από τις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες από τη Σύνοδο Κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες.

Η εγγύηση για διατήρηση του status quo έως τις αρχές Μαρτίου δόθηκε κατά την τριμερή συνάντηση του κ. Τσίπρα με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, όπου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συμφωνήθηκε πως το «κλειδί» για μείωση των προσφυγικών ροών τη στιγμή είναι η Τουρκία και η συντονισμένη δράση του ΝΑΤΟ.

Η έκτακτη σύνοδος για το προσφυγικό κρίθηκε απαραίτητη αφού ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ακύρωσε την συμμετοχή του στη νυν Σύνοδο Κορυφής, μετά την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα, που προκάλεσε τον θάνατο 28 ανθρώπων. Η Τουρκία έχει επιβεβαιώσει την συμμετοχή της στη σύνοδο του Μαρτίου.

Στο βλέμμα των 28 ηγετών στις Βρυξέλλες βρέθηκε επίσης η απόφαση της Αυστρίας να θέσει αυστηρό πλαφόν στις προσφυγικές εισροές, δεχόμενη μόνο 80 αιτήσεις για άσυλο κάθε μέρα και 3.200 άτομα που θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους σε άλλη χώρα.

Η Κομισιόν έχει κρίνει ότι κίνηση της Αυστρίας είναι παράνομη, ενώ παράλληλα εγείρει κίνδυνο ντόμινο παρόμοιων μέτρων στη Νότια Ευρώπη, όμως η Βιέννη φαντάζει αποφασισμένη να επιμείνει στις επιλογές της.

Την ίδια στιγμή πάντως, οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά συνεχίζονται με υψηλούς ρυθμούς, κι ενώ όλοι αναμένουν αύξηση των προσφυγικών κυμάτων με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών που θα φέρει η άνοιξη.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Λιμενικού, μόνο τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν ότι μόνο μέσα στις τελευταίες 48 ώρες διασώθηκαν 3.613 άνθρωποι στο Αιγαίο, σε 74 επιχειρήσεις.
Πηγή: skai.gr