Κλείσιμο

Η κυβέρνηση λειαίνει τις «κόκκινες γραμμές» για επίτευξη συμφωνίας

Τις «κόκκινες γραμμές» της λειαίνει η κυβέρνηση με στόχο να κλείσει -έως την Κυριακή αν είναι δυνατόν- μια προκαταρκτική συμφωνία με τους δανειστές.

Στον απόηχο των δημοσκοπήσεων που καταδεικνύουν ότι οι πολίτες επιθυμούν συμβιβασμό με τους πιστωτές, αλλά και εν μέσω προειδοποιήσεων για τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια από ευρωπαίους αξιωματούχους, η κυβέρνηση φέρεται να υποχωρεί στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητήσει την μη καταβολή από εφέτος της 13ης σύνταξης, αλλά και την πιθανή καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ με εξαίρεση τα τρόφιμα και τα φάρμακα.

Επίσης φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει άμεσα στην πώληση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ.

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών με νέα ανακοίνωσή του επιμένει να μην ισχύσει από εφέτος ο αυξημένος ΦΠΑ στα νησιά.

«Κόκκινες γραμμές» για την κυβέρνηση παραμένουν οι επικουρικές συντάξεις, η απόρριψη του «ξεπουλήματος της δημόσιας περιούσιας» και τα εργασιακά.

Όπως αναφέρουν οι συγκεκριμένες πληροφορίες, εάν οι διαπραγματεύσεις βρεθούν προ αδιεξόδου, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να περικοπούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις για άτομα κάτω των 60 ετών (με εξαίρεση σε συγκεκριμένα επαγγέλματα) και να βρεθεί μια «μέση οδός» αναφορικά με τη χορήγηση της 13ης σύνταξης.

Παράλληλα, υπό διερεύνηση τίθεται και το ζήτημα της μείωσης των υψηλών επικουρικών συντάξεων (π.χ. άνω των 300 ευρώ).

Όσον αφορά τα εργασιακά, κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, έχει όμως αντίκτυπο στον ιδιωτικό τομέα.

Το πολυνομοσχέδιο θα παρουσιασθεί στις 5 το απόγευμα στο υπουργικό συμβούλιο, με κυβερνητικούς κύκλους να αναφέρουν οτι μπορεί να υπάρξουν μερικές προσθαφαιρέσεις πριν την παρουσίαση του τελικού κειμένου στους θεσμούς.

Με αυτά τα δεδομένα σύμφωνα με πληροφορίες δεν πρόκειται να παρουσιασθεί το πολυνομοσχέδιο στο Brussels Group που άρχισε νωρίτερα, αλλά θα επιχειρηθεί η επανέναρξη της τελευταίας φάσης των διαπραγματεύσεων πριν την ενδιάμεση συμφωνία που επιδιώκει η ελληνική πλευρά.

Ικανοποιημένες δήλωναν πάντως στο AMΠΕ πηγές της Ευρωζώνης για τη συζήτηση που διεξήχθη για την Ελλάδα, κατά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group την Τετάρτη. Tόνιζαν ότι ότι το κλίμα ήταν «θετικό και ευχάριστο» και ανέφεραν ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στη νέα διαδικασία των διαπραγματεύσεων και πώς αυτή θα γίνει «πιο αποτελεσματική και παραγωγική.»

Πηγή: skai.gr