Γερμανική κυβέρνηση: «Εικασίες» το σχέδιο χρεοκοπίας της Zeit

Η γερμανική κυβέρνηση «εργάζεται για τη διατήρηση και ενίσχυση της ευρωζώνης» και δεν σχολιάζει «εικασίες». Κατά αυτό τον τρόπο αντέδρασε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε φον Τιζενχάουζεν, στο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Τετάρτης σε ερωτήσεις αναφορικά με την εγκυρότητα πληροφοριών της εβδομαδιαίας εφημερίδας Ζeit. Σε προδημοσίευση άρθρου του αυριανού (Πέμπτη) φύλου η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο βάσει του οποίου θα μπορούσε να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη ακόμη και σε περίπτωση ενδεχόμενης πτώχευσης. Σύμφωνα με την Zeit η γερμανική κυβέρνηση «φοβάται ότι η Αθήνα πιθανώς να μην είναι σε θέση τις επόμενες εβδομάδες να εκπληρώσει μια από τις υποχρεώσεις της». Σε μια τέτοια περίπτωση «θα έπρεπε» η ΕΚΤ να διακόψει τη χρηματοδότηση της χώρας με ευρώ.

Το γερμανικό σχέδιο, όπως υποστηρίζει η Zeit, στοχεύει στη διασφάλιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας ακόμη και μετά από μια χρεοκοπία. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, «σε βαθμό που να μπορούν να συμμετέχουν στις χρηματικές συναλλαγές της ΕΚΤ και μετά από μια κρατική χρεοκοπία». Ως αντάλλαγμα η Αθήνα θα πρέπει, να δείξει προθυμία για συνεργασία αλλά και ετοιμότητα ως προς την εκπλήρωση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων. Σε περίπτωση άρνησης της ελληνικής πλευράς η γερμανική κυβέρνηση θα «ρίσκαρε» την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Και σε αυτή όμως την περίπτωση, θα επιδιωχθεί «στο μέτρο του δυνατού» να παραμείνει η Ελλάδα στενά συνδεδεμένη με την ΕΕ, για παράδειγμα μέσω χρηματοδοτικής βοήθειας από τις Βρυξέλλες, η οποία θα διευκόλυνε τη μετάβαση σε δικό της νόμισμα.

«Κανείς δεν αναμένει λύση για την Ελλάδα στο επόμενο Eurogroup της 24ης Απριλίου», ξεκαθάρισε στο μεταξύ από την Ουάσιγκτον ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μιλώντας σε συνέδριο, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε δε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση.

Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει μεγαλύτερα προβλήματα από άλλες χώρες της Ευρωζώνης ενώ χαρακτήρισε υπερβολικά φιλόδοξο το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης.
Πηγή: Deutsche Welle - skai.gr