Κλείσιμο

Βερολίνο: Ευελιξία στην Ελλάδα, χωρίς να θίγεται ο πυρήνας του προγράμματος

«Αν εγκριθεί το πρόγραμμα που θα αποστείλει η ελληνική κυβέρνηση (σ.σ η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις αναμένεται να σταλεί εντός των επόμενων ωρών) θα δοθεί στη χώρα ευελιξία, χωρίς ωστόσο να θίγεται ο πυρήνας του προγράμματος» επισήμανε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ. «Δεν δεχόμαστε τη ρύθμιση κόκκινων δανείων και 100 δόσεων» διεμήνυσε ακόμη το Βερολίνο.

Σύμφωνα με κύκλους της κυβέρνησης, η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την έγκριση της λίστας των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη. 

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα, δεσμεύθηκε ότι δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες και θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα» τόνισε o Γερμανός αξιωματούχος.

Ο κ. Γιέγκερ διευκρίνισε ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με τα αρμόδια όργανα του γερμανικού κοινοβουλίου, σημειώνοντας ότι «υπάρχει αρκετός χρόνος για την ψήφιση της συμφωνίας εντός της εβδομάδας», δήλωση που βρίσκεται αντίθεση με εκτιμήσεις άλλων βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού. 

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο Γερμανός υπουργός ξεκίνησε ήδη από σήμερα Δευτέρα εκστρατεία πειθούς των βουλευτών ενόψει της ψηφοφορίας. Προκειμένου μάλιστα να έχει περισσότερο χρόνο στη διάθεσή του, ο κ. Σόιμπλε ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του Τζορτζ Όσμπορν. Το υπουργείο του συγκέντρωσε την  Κυριακή όλα τα απαραίτητα έγγραφα προκειμένου να αποσταλούν στους βουλευτές και να ενημερωθούν για τα ελληνικά σχέδια πριν οι ίδιοι κληθούν να αποφασίσουν.

«Η Ευρώπη πήρε μια ανάσα, τίποτα περισσότερο και σίγουρα όχι ακόμη μια λύση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

«Είναι αυτονόητο ότι όλες οι υποχρεώσεις απέναντι στους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της Ελλάδας πρέπει να τηρηθούν» δηλώνει για την Αθήνα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε μια συνέντευξη – ποταμό σε στη γερμανική εφημερίδα Wirtschafts Woche. 

Την αποφασιστικότητά του να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ εξέφρασε το πρωί ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων 
Πιέρ Μοσκοβισί

Όπως τόνισε στο μεταξύ στον 
ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, η λίστα των μεταρρυθμίσεων που προτείνει η κυβέρνηση θα αποσταλεί στους εταίρους εντός της ημέρας. «Για τη λίστα θα γίνει τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, όχι κανονική συνεδρίαση, κάτι πολύ θετικό, γιατί σημαίνει ένα πλαίσιο αποδοχής, όσο και λιγότερες πιέσεις, από τους εταίρους» εξήγησε.1
Πηγή: skai.gr