Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση – Αισιοδοξία Τσίπρα για την διαπραγμάτευση

Ψήφο εμπιστοσύνης με 162 «ναι» και 137 «όχι» έλαβε αργά χθες βράδυ η κυβέρνηση, λίγες ώρες πριν από το σημερινό κρίσιμο Eurogroup. Υπερψήφισαν οι 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι 13 βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Κατά των προγραμματικών δηλώσεων τάχθηκαν όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΧΑ, Ποτάμι, ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ).

Όσοι επενδύουν σε σενάρια παρένθεσης κάνουν μεγάλο λάθος, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του λίγο πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Τόνισε ότι η κυβέρνηση δε διαπραγματεύεται το Μνημόνιο - αυτό, είπε, ακυρώθηκε από την ίδια του την αποτυχία και την εκλογική ετυμηγορία του λαού.

"Διαπραγματευόμαστε τη δανειακή σύμβαση" είπε ο κ Τσίπρας και εμφανίστηκε βέβαιος για την επιτυχία της επικείμενης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.

Σημείωσε ότι η Αθήνα δε ζητά κι άλλα χρήματα. Ζητάμε, πρόσθεσε συγκεκριμένες διευκολύνσεις, όπως π.χ. την επιστροφή των χρημάτων των κερδών των κεντρικών τραπεζών (1,9 δισ. ευρώ) που μας οφείλονται, να αξιοποιήσουμε χρήματα που έχουμε ήδη δανειστεί και βρίσκονται στο ΤΧΣ για να εξυγιάνουμε το τραπεζικό σύστημα απ' τα κόκκινα δάνεια, την αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων. Ζητάμε τεχνικές διευκολύνσεις.

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την άλλη πλευρά ότι δεν προτείνει συγκεκριμένο εναλλακτικό σχέδιο.



Η άλλη πλευρά τι ακριβώς ζητά είπε, και συνέχισε «την ίδια ερώτηση έκανε ο Πρόεδρος Ομπάμα στην κα Μέρκελ και απάντηση δεν πήρε. Να συνεχίσουμε το δρόμο της λιτότητας, να πάρουμε και άλλα δανεικά, να αποδεχθούμε την αξιολόγηση της Τρόικας και να αγνοήσουμε τον ελληνικό λαό αλλά και την κοινή λογική;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά ότι εκείνος είναι που τα προτείνει όλα αυτά.

«Δεν μπορώ να πιστέψω πως υπάρχουν δυνάμεις στην Ευρώπη που θέλουν να εκδικηθούν και να τιμωρήσουν, την ίδια στιγμή που γνωρίζουν πως αυτή η επιλογή μόνον κακό μπορεί να επιφέρει σε όλους μας. Και η Ευρώπη, άφησε πίσω της αυτά τα αδιέξοδα, μια και καλή το 1953, για χάρη της Γερμανίας και της ευρωπαϊκής ιδέας» είπε ο πρωθυπουργός.

Τέλος ο κ. Τσίπρας, διαβεβαίωσε πως οι κυβερνητικές εξαγγελίες, όπως αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησής τους στη Βουλή, «θα υλοποιηθούν στο ακέραιο, καθώς η τήρησή τους είναι ζήτημα πολιτικής ευθύνης και αξιοπιστίας απέναντι στο λαό».

«Μπορεί η μεταβατική συμφωνία να υπάρξει σύντομα. Είναι εφικτή υπό τον όρο ότι θα γίνουν σεβαστές οι πάγιες δημοκρατικές αρχές και θα επικρατήσει η κοινή λογική» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Περιγράφοντας τα τέσσερα τουλάχιστον σημεία που πρέπει να περιλαμβάνει αυτή η συμφωνία είπε ότι

- Πρώτον: η Επέκταση της δανειακής σύμβασης και εξασφάλιση ρευστότητας για όσο διάστημα η συμφωνία θα διαρκεί
- Δεύτερον: Ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων και άλλων μέτρων πολιτικής που θα συμφωνηθούν από κοινού.
- Τρίτον: Μια συμφωνία για τη διαδικασία και τον τρόπο διαπραγμάτευσης του χρέους, είτε σε πολυμερή -όπως προτείνει η κυβέρνηση-, είτε και σε διμερή βάση.
- Τέταρτον: Μια συναντίληψη για τους όρους μετάβασης από το παλιό στο καινούργιο, από το μνημονιακό καθεστώς στη μεταμνημονιακή εποχή.

«Μόλις υπάρξει μια τέτοια συμφωνία η πίεση στο μέτωπο της ρευστότητας θα μειωθεί δραστικά και θα δημιουργηθεί έτσι ένα κλίμα ευνοϊκό για τις μεγάλες αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε στο εσωτερικό της χώρας», τόνισε ο κ. Δραγασάκης.


Πηγή: skai.gr