Στο επίκεντρο των διεθνών μέσων και πάλι η προεκλογική Ελλάδα

Στο επίκεντρο της προσοχής μεγάλων διεθνών μέσων ενημέρωσης βρίσκεται η Ελλάδα, μετά την άκαρπη καταληκτική ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή, που οδηγεί τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Ο όρος «αποτυχία» αλλά και το ενδεχόμενο κινδύνων για την οικονομία της χώρας μας κυριαρχούν στα περισσότερα ξένα δημοσιεύματα.

Για πρόωρες κάλπες που «θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν το διεθνές πρόγραμμα διάσωσης που χρειάζεται [η Ελλάδα] για να πληρώνει τους λογαριασμούς» κάνει λόγο το πρακτορείο Reuters σε πρωτοσέλιδο τηλεγράφημά του.

Τονίζει μάλιστα πως υπάρχει κίνδυνος η πολιτική σκηνή να είναι θολή και μετά τις εκλογές, καθώς οι «διαιρέσεις για τον μετεκλογικό συνασπισμό [...] αυξάνουν τον κίνδυνο πως η νέα κυβέρνηση θα είναι βραχύβια».

Η προοπτική της πρόωρης κάλπης «έχει ανανεώσει τους φόβους για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας και τη σχέση της με τους διεθνείς πιστωτές της», αναφέρει στο πρώτο της κείμενο η «Wall Street Journal», με τίτλο «Η Ελληνική Προεδρική Εκλογή απέτυχε, αναβιώνοντας την αβεβαιότητα».

«Το ελληνικό αδιέξοδο οδηγεί σε πρόωρες εκλογές και σε φόβους για την επιστροφή της ευρω-κρίσης», αναφέρει η «Washington Post».

Στον αντίκτυπο που έχουν οι πολιτικές εξελίξεις στις αγορές στέκεται το πρακτορείο Bloomberg, αναφέροντας πως οι συνθήκες που επικρατούν εγείρουν μνήμες από το «αποκορύφωμα της κρίσης το 2012, όταν η θέση [της Ελλάδας] στην ευρωζώνη ήταν σε κίνδυνο».

Στην αντίδραση των αγορών στέκονται και οι «Financial Times», αναφέροντας πως στον απόηχο της ψηφοφορίας οι μετοχές έπεσαν σε χαμηλό διετίας ενώ παράλληλα το κόστος δανειστούν αυξήθηκε.

«Η πτώση της κυβέρνησης – μετά από 2,5 χρόνια στην εξουσία – έρχεται εν μέσω βαθιάς αβεβαιότητας για το διεθνές πρόγραμμα διάσωσης της υπερχρεωμένης Ελλάδας», αναφέρει η ανταπόκριση του Associated Press.

Οι πρόωρες εκλογές «πιθανώς θα ταράξουν περαιτέρω την οικονομία και τις αγορές, αφότου τα κάκιστα δημοσιονομικά της χώρας σχεδόν κατέστρεψαν την ευρωζώνη το 2012», μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Αναφέρεται επίσης εκτενώς στις αγορές και την πτώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, συνδέοντας τις απώλειες στο γενικό δείκτη με τους «φόβους πως ο ΣΥΡΙΖΑ, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, μπορεί να ακυρώσει πολλές από τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας αν κερδίσει τις εκλογές».

Σε φόβους των αγορών και αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης πως η νέα ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να «πετάξει πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που έχει εφαρμόσει ο συνασπισμός υπό τον κ. Σαμαρά», αναφέρεται και το BBC.
Πηγή: skai.gr