Σενάρια για επίσπευση εκλογής Προέδρου με διακύβευμα τη σταθερότητα

Σενάρια επίσπευσης της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ακόμα και μέσα στο Δεκέμβριο, αν επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές, έρχονται στο προσκήνιο τις τελευταίες ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εβδομάδα που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για το ενδεχόμενο συμφωνίας σε συνδυασμό με το σημερινό Eurogroup, τη συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με το Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την Τετάρτη στο Βερολίνο, αλλά και τις τηλεφωνικές επαφές του πρωθυπουργού με ευρωπαίους ηγέτες.

Κατά τις πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο να κινηθεί η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου πριν τα Χριστούγεννα, και να έρθει ως πακέτο με τη συμφωνία στη Βουλή η οποία θα έχει τον τελικό λόγο για την έγκρισή της, δεδομένου ότι η γερμανική πλευρά πιέζει για παράταση του προγράμματος τουλάχιστον για έξι μήνες. Μάλιστα, η Βουλή για αυτό το λόγο θα παραμείνει ανοιχτή.

Η στρατηγική της συγκυβέρνησης φαίνεται να είναι να ολοκληρωθεί άμεσα η συμφωνία με τους δανειστές, αλλά να μην υπογραφεί, και με το χαρτί της συμφωνίας να ζητηθεί από τους βουλευτές να εκλεγεί Πρόεδρος προκειμένου να υπογραφεί η συμφωνία και να υπάρξει ομαλή έξοδος της χώρας από το μνημόνιο.

Τις συγκεκριμένες σκέψεις επιβεβαιώνουν και πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, οι οποίες ευθύς εξαρχής είχαν τοποθετηθεί υπέρ αυτού του σεναρίου, παρά τις αντιστάσεις του Μαξίμου, ωστόσο σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις είναι εκείνες που θα καθορίσουν τα πράγματα.

Σημειώνεται ότι στο Eurogroup εξετάζονται τρία βασικά σενάρια: Πρώτον η παράταση του προγράμματος έως τις 31 Ιανουαρίου 2015, κάτι που επιθυμεί η Αθήνα, δεύτερον, η παράταση του προγράμματος έως την 30ή Ιουνίου 2015 λύση που επιδιώκει η Γερμανία και το ΔΝΤ, και τρίτον, τεχνική παράταση για τρεις μήνες με δυνατότητας ανανέωσης για ένα χρόνο.

Αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα εμφανίστηκε την Κυριακή κατά την ομιλία του επί του προϋπολογισμού του 2015 ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, σημειώνοντας πως η διαδικασία περιπλέκεται ακόμη παραπάνω γιατί «από το 2015 η Ελλάδα θα μπει σε νέα σχέση με τους εταίρους μας και ΔΝΤ, που θα είναι μια σχέση πιο χαλαρή».
Πηγή: skai.gr