Κλείσιμο

Αποδοκιμασία των «παράνομων» τουρκικών κινήσεων από Ελλάδα, Αίγυπτο και Κύπρο

Σε ξεκάθαρη «αποδοκιμασία» των «παράνομων πράξεων» της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας προέβησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, σε κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν μετά την συνάντησή τους στη Λευκωσία, όπου προετοίμασαν την τριμερή Σύνοδο Κορυφής, στο Κάιρο στις 8 Νοεμβρίου.

Ευάγγελος Βενιζέλος, Χασάν Σουκρί και Ιωάννης Κασουλίδης τόνισαν την ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ της, κάλεσαν την Άγκυρα να σταματήσει «όλες τις σεισμικές έρευνες» που διεξάγει και να αποφύγει παρόμοιες δραστηριότητες στο μέλλον.

Υπογράμμισαν επίσης πως η «τοπική ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή» εξυπηρετείται καλύτερα όταν όλες οι χώρες σέβονται τις «αρχές του διεθνούς δικαίου», τη στιγμή που το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Barbaros πλέει στα νερά της κυπριακής ΑΟΖ για ένατη μέρα.

Επισήμαναν πάντως η συνεργασία τους είναι μοντέλο συνεργασίας και δεν έχει ως στόχο να λειτουργήσει ως αντίπαλος οιασδήποτε άλλης χώρα στο ανατολικό τμήμα της μεσογειακής λεκάνης.

Παράλληλα, σημειώνοντας τη σημασία της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, οι τρεις πλευρές τόνισαν πως τα ενεργειακά αποθέματα στην περιοχή «μπορούν και πρέπει» να συμβάλουν στην «ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Εξέφρασαν επίσης τη βούλησή τους να εργαστούν από κοινού για την προστασία του περιβάλλοντος που προκύπτει από τις σχετικές δραστηριότητες.

Οι τρεις ΥΠΕΞ υπέγραψαν επίσης μνημόνιο συνεργασίας για θέματα τουρισμού, προκειμένου να αναπτυχθούν τουριστικά πακέτα που να περιλαμβάνουν και τις τρεις χώρες, να βελτιωθούν οι συνδέσεις μεταξύ τους και να υπάρχει καλύτερη προώθηση του τουριστικού προϊόντος.
Πηγή: Αλέξανδρος Μαράκης