Σε αναζήτηση συμβιβασμού με την τρόικα

Τον κατάλληλο συμβιβασμό στο θέμα των νέων μέτρων αναζητούν κυβέρνηση και τρόικα, ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί η απρόσκοπτη εφαρμογή του προγράμματος. Είναι ξεκάθαρο ότι η στάση της κυβέρνησης «όχι νέα μέτρα» έχει επιφέρει μεγάλη δυσαρέσκεια στην τρόικα η οποία επιμένει ότι το θέμα των νέων μέτρων είχε τεθεί από τον Αύγουστο και μάλιστα κομιστής του νέου ήταν ο κ. Γ. Ασμουσεν, μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που τότε είχε επισκεφτεί την Αθήνα για σειρά επαφών με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Αυτή τη στιγμή οι δύο πλευρές βρίσκονται στα μέσα ενός διαπραγματευτικού θρίλερ. Το ένα μέτωπο του θρίλερ είναι αυτό των μέτρων, που αφορά καθαρά τις συζητήσεις μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται πως η τρόικα ήρθε στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο ζητώντας νέα μέτρα ύψους 3 δις ευρώ για το 2014. Πλέον, έχει υποχωρήσει στα επίπεδα τω 2 δις ευρώ, αλλά και πάλι υπάρχει μεγάλη απόσταση σε σχέση με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών. Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι εάν υπάρχουν ανάγκες αυτές δεν ξεπερνούν τα 500 – 600 εκατ. ευρώ και σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα σε μισθούς και φόρους. Στο επίκεντρο, όμως, ενδέχεται να βρεθούν οι συντάξεις και κυρίως οι επικουρικές.

Στα υπόλοιπα
μέτωπα που εκτυλίσσεται διαπραγμάτευση, οι διαφορές δεν εντοπίζονται μόνο μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, αλλά και μέσα στους κόλπους της τρόικας. Τα ανοικτά ζητήματα είναι η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και η διαχείριση του δημόσιου χρέους.

Για το χρηματοδοτικό κενό, η ΕΚΤ αντιδρά και δεν δέχεται τις προτάσεις που υπάρχουν από την ελληνική πλευρά, ενώ είναι γνωστό ότι δεν έχει εφαρμόσει την απόφαση του Eurogroup του περασμένου Νοεμβρίου. Για το χρέος, υπάρχουν ακόμα φωνές για ένα «κούρεμα» των δανείων της Ευρωζώνης (ακόμα και εντός της Ευρώπης), αλλά η επικρατέστερη επιλογή δείχνει να είναι η ιαπωνοποίηση του χρέους. Δηλαδή, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και μείωση των επιτοκίων της.

Στην περίπτωση του χρέους, όμως, θα υπάρξει κόντρα και για το πότε θα ανοίξει το θέμα. Η Ελλάδα θέλει να θέσει το θέμα περαιτέρω ελάφρυνσής του τον ερχόμενο Απρίλιο που η Eurostat θα επικυρώσει την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ η Ευρωζώνη θέλει να παραπέμψει τις αποφάσεις για μετά τις Ευρωεκλογές που διεξάγονται στο τέλος Μαΐου.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, απευθυνόμενος εμμέσως προς την τρόικα, αποσαφήνισε ότι «δεν τίθεται θέμα νέων μέτρων».

Σαφές μήνυμα προς την τρόικα πως η Ελλάδα δεν προτίθεται να λάβει επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα απέστειλε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, τασσόμενος κατά νέων δημοσιονομικών επιβαρύνσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής, εξηγώντας πως τυχόν τρίτο πακέτο στήριξης της χώρας μας δεν είναι δυνατό να συνοδευτεί από δημοσιονομικά μέτρα, αλλά μόνον από διαρθρωτικά.
Πηγή: Καθημερινή, Newsdesk ΣΚΑΪ