Σαφές μήνυμα προς την τρόικα από Σαμαρά, Βενιζέλο και Στουρνάρα

Σαφές μήνυμα προς την τρόικα πως η Ελλάδα δεν προτίθεται να λάβει επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα στέλνει η Αθήνα, ενόψει της επικείμενης επιστροφής των επικεφαλής της τριμερούς στην Αθήνα, καθώς, έπειτα από τις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, τάχθηκε κατά νέων δημοσιονομικών επιβαρύνσεων.

«Είναι προσβλητικό για τις θυσίες του ελληνικού λαού, υπονομευτικό των προσπαθειών μας και βλαπτικό για την ευρωζώνη συνολικά το σκηνικό που πάει να στηθεί με την Ελλάδα και πάλι στο επίκεντρο μίας διεθνούς συζήτησης που τροφοδοτεί την αβεβαιότητα για τη βιωσιμότητα του χρέους, το δημοσιονομικό κενό, το χρηματοδοτικό κενό», σημειώνει χαρακτηριστικά με ανακοίνωσή του ο κ. Βενιζέλος.

Επισημαίνει μάλιστα πως η εθνική διαπραγματευτική γραμμή είναι: «Όχι πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, ναι στις διαρθρωτικές αλλαγές».

Η δήλωση Βενιζέλου ήλθε στον απόηχο του μηνύματος του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, απευθυνόμενος εμμέσως προς την τρόικα, αποσαφήνισε ότι «δεν τίθεται θέμα νέων μέτρων».

«Δεν εκβιαζόμαστε ούτε εκβιάζουμε», προσέθεσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της και δικαιούται «λύση σε ό,τι αφορά το χρέος, άμεσα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής, εξηγώντας πως τυχόν τρίτο πακέτο στήριξης της χώρας μας δεν είναι δυνατό να συνοδευτεί από δημοσιονομικά μέτρα, αλλά μόνον από διαρθρωτικά.

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι «απαιτείται ρεαλισμός και ψυχραιμία από όλες τις πλευρές», τονίζοντας όμως ότι «παράλογα αιτήματα μόνο κακό κάνουν, σε μια στιγμή που οι αγορές αρχίζουν να εμπιστεύονται και πάλι την Ελλάδα».

Τα ανοιχτά «μέτωπα»

Το μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι το δημοσιονομικό «κενό» του 2014, το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, ανέρχεται στα 600-700 εκατομμύρια ευρώ, ενώ, σύμφωνα με την τρόικα, είναι τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στη θέση της για την αναδιάρθρωση εν λειτουργία των αμυντικών βιομηχανιών, ενώ η τρόικα επιμένει στο «λουκέτο». Στο ζήτημα αυτό, ανοιχτό είναι και το «μέτωπο» των απολύσεων, με την τριμερή να φέρεται να ζητά 2.000 απολύσεις από τις ΕΑΣ και ΕΛΒΟ ξέχωρα από τις απομακρύνσεις από το Δημόσιο που έχουν ήδη συμφωνηθεί συνολικά.

Τέλος, «αγκάθι» αποτελεί και το ζήτημα του χρέους, με την Αθήνα να ζητά λύση έως τον Απρίλιο, προτιμώντας «κούρεμα» του επίσημου τομέα, θέση που υποστηρίζεται από το ΔΝΤ, τη στιγμή που η Ευρώπη απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, και φαίνεται πως ζητά μετάθεση του ζητήματος για μετά τις Ευρωεκλογές του Μαΐου.

Οι επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικα αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις 28 Οκτωβρίου, με την προϋπόθεση όμως ότι έως τότε θα έχουν υλοποιηθεί τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ