Ποια νέα λύση εξετάζει το Μαξίμου - ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επιφυλάσσονται αλλά δεν την θεωρούν εφικτή

Tων Κωνσταντίνου Ζούλα, Γιώργου Π. Τερζή

Συγκεκριμένα η λύση που εξετάζεται είναι να καταρτισθούν δίμηνες ή τρίμηνες συμβάσεις με το προσωπικό που είναι απολύτως απαραίτητο για την εκπομπή τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού προγράμματος σύμφωνα με όσα επιβάλλει η απόφαση του ΣτΕ και μέχρι να διαμορφωθεί ο νέος φορέας που έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση. Με άλλα λόγια από την λύση αυτή εξαιρούνται όχι μόνον τα μουσικά σύνολα και το προσωπικό του περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση», αλλά και όσες υπηρεσίες δεν κρίνονται απολύτως απαραίτητες για την εκπομπή προγράμματος (επικοινωνίας, διαφημιστικού κλπ). Βάσει επίσης της ίδιας πρότασης, από τις συμβάσεις θα εξαιρεθούν όσοι υπάλληλοι είναι επίορκοι, όσοι διαθέτουν δεύτερη εργασία, αλλά και εκείνοι που προσλήφθησαν μετά τις τελευταίες εκλογές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η πρόταση έχει ατύπως ήδη κοινοποιηθεί στους δύο μικρότερους κυβερνητικούς εταίρους, χωρίς μέχρι στιγμής ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ να έχουν τοποθετηθεί. Στελέχη ωστόσο και των δύο μικρότερων εταίρων εκφράζουν ήδη την έντονη αμφιβολία τους αν η συγκεκριμένη λύση μπορεί να τύχει εφαρμογής. Οχι μόνον διότι παραμένει ζητούμενο πώς θα γίνει η επιλογή των 1200 υπαλλήλων που θα επαναπροσληφθούν. Αλλά κυρίως γιατί εκτιμάται πως η συγκεκριμένη λύση θα προκαλούσε «εμφυλιακό» κλίμα στην Αγ. Παρασκευή με πλέον πιθανό ενδεχόμενο να την απορρίψουν οι απολυθέντες εργαζόμενοι.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από χθες τα επιτελεία των τριών κομμάτων επεξεργάζονταν ατύπως και μια παρεμφερή πρόταση για την υπογραφή συμβάσεων μικρής διάρκειας (δύο μηνών) με το σύνολο, όμως, των απολυμένων υπαλλήλων της ΕΡΤ. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, οι συμβάσεις θα υπογραφούν με τον νέο ενδιάμεσο φορέα (πιθανώς μια γενική διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών ή, καλύτερα, της Γ.Γ. Τύπου και ΜΜΕ), για ορισμένο χρόνο ενώ, παράλληλα, θα «τρέχουν» οι διαδικασίες συγκρότησης της νέας εταιρείας, ΝΕΡΙΤ Α.Ε. Η πρόταση αυτή φέρεται να ετέθη υπ’ όψιν και της τρόικας (αφού άπτεται του στόχου των απολύσεων), ενώ εκτιμάται ότι μπορεί να ικανοποιήσει την εντολή του ΣτΕ για εκπομπή σήματος και να μεταφέρει την ένταση από την κυβέρνηση στην... Αγία Παρασκευή.

Το πόσο βαθύ είναι πάντως το πολιτικό χάσμα των τριών εταίρων και επομένως πόσο δύσκολο να βρεθεί το απόγευμα κοινός τόπος καταδεικνύουν οι πληροφορίες περί της αξίωσης των μικρότερων εταίρων να αποπεμφθεί από την κυβέρνηση ο κ. Γ. Στουρνάρας. Η αντιπαράθεση του κ. Βενιζέλου με τον υπουργό Οικονομικών, προχθές στο Μαξίμου, ήταν σφοδρότατη, ενώ μεγάλη υπήρξε και η δυσφορία του κ. Κουβέλη για τις δηλώσεις Στουρνάρα σχετικά με την ΕΡΤ, μετά τη σύσκεψη της Δευτέρας. Πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι πηγές του Μαξιμου έσπευσαν όχι μόνον να δηλώσουν άγνοια για τις πληροφορίες αυτές, αλλά και να επαναβεβαιώσουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη στήριξη του πρωθυπουργού στον υπουργό Οικονομικών.
Πηγή: Αναδημοσίευση: Η Καθημερινή