Κλείσιμο

Γιουνκέρ: Ζητώ συγγνώμη για τη δηλητηριώδη επίθεση του Βορρά στην Ελλάδα

Μήνυμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα έστειλε από την Αθήνα όπου βρίσκεται ο τέως επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ μιλώντας σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής με θέμα «Ευρώ: απολογισμός και προοπτικές».

Ο Ζαν Κλοντ
Γιουνκέρ τόνισε ότι η χώρα έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες να ανακάμψει και να αναπτυχθεί οικονομικά το 2014 και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τόσο η χώρα μας όσο και η ευρωζώνη θα βγουν νικήτριες από την περιπέτεια.

Αίσθηση προκάλεσε η συγγνώμη του για την «άσεμνη και δηλητηριώδη», όπως τη χαρακτήρισε επίθεση που δέχθηκε η Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό βορρά. «Κάποιοι επιθυμούσαν διακαώς να βγει η Ελλάδα από το ευρώ» επισήμανε, ανακαλώντας αναφορές πολιτικών του ευρωπαϊκού Βορρά κατά τη διάρκεια της κρίσης οι οποίες «έθιγαν την τιμή και την αξιοπρέπεια του ελληνικού έθνους» και στις οποίες ο ίδιος αντιστάθηκε σθεναρά.

Ο κ. Γιούνκερ χαρακτήρισε τα προβλήματα τα οποία αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει η Ελλάδα από την έναρξη της κρίσης «τραγικά και δραματικά».

«Υπάρχει ανάγκη για περισσότερη ευρωπαϊκή ενοποίηση, για λιγότερο εθνικισμό, για λιγότερο λαϊκισμό οποίος χρησιμοποιεί την έννοια έθνος ενάντια στην Ευρώπη, οδηγεί σε απώλειες για όλους και για τον ίδιο, ενώ όποιος ζητεί περισσότερη Ευρώπη, οδηγεί σε όφελος για όλους» επισήμανε ο τέως επικεφαλής του Eurogroup.

«Δεν έχουμε ανέβει ακόμη το βουνό, ούτε η Ελλάδα ούτε σαν Ευρώπη, αλλά θα τα καταφέρουμε, με πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο της μάστιγας της νεανικής ανεργίας» σημείωσε ο λουξεμβούργιος πρωθυπουργός.

Την Τρίτη ο κ. Γιούνκερ πρόκειται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον πρόεδρο τη Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Σημειώνεται ότι με αφορμή την διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου μιλά στους Νέους Φακέλους και στον Αλέξη Παπαχελά. Σε μία κρίσιμη στιγμή στις σχέσεις ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με φόντο τα λάθη του ελληνικού προγράμματος, ο ευρωπαίος ηγέτης που έχει κατά καιρούς ξαφνιάσει με την ειλικρίνεια των απόψεών του περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον μιλά για όλα στον Αλέξη Παπαχελά.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ