Βέστερβελε: Μονόδρομος για την Ελλάδα οι μεταρρυθμίσεις

Μονόδρομος για μόνιμη επιστροφή στην ευημερία είναι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων τονίζει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον Τάσο Τέλλογλου και τους Νέους Φακέλους.

«Η ελληνική κυβέρνηση συναποφάσισε με τους ευρωπαίους εταίρους ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων, και αυτό το πακέτο είναι δύσκολο, είναι μια πρόκληση, ένα βάρος για πολλούς πολίτες, γι’ αυτό εκφράζω το σεβασμό μου για τον ελληνικό λαό, που σε αυτή τη δύσκολη φάση προχωράει και θέλει να συνεχίσει να προχωρά τις μεταρρυθμίσεις», είπε ο Βεστερβέλε στους Νέους Φακέλους.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας και ο ίδιος προσωπικά εργάζονται «για να παραμείνουμε όλοι μαζί στην Ευρώπη».

Ο Βέστερβελε αρνήθηκε να απαντήσει στις επανειλημμένες ερωτήσεις των Νέων Φακέλων για το κούρεμα του ελληνικού χρέους αλλά και να σχολιάσει την εξαίρεση του μεγαλύτερου κατόχου ελληνικών ομολόγων, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από αυτό.


Παρόλα αυτά, ο Βέστερβελε, που βρέθηκε στην Αθήνα λίγες μόλις ημέρες πριν από την έλευση της τρόικας, σημείωσε ότι «δεν θα πρέπει να είναι κανείς ευχαριστημένος με την υπάρχουσα κατάσταση», ενώ όπως τόνισε στον Τάσο Τέλλογλου οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι η μόνη απάντηση στην ύφεση της ελληνικής οικονομίας, η οποίο όπως χαρακτηριστικά είπε «διαρκεί ήδη πολύ».

Σε ερώτηση των Νέων Φακέλων για την πρόσφατη υποβάθμιση Ευρωπαϊκών κρατών όπως η Γαλλία και η Αυστρία, ο Βέστερβελε σημείωσε πως οι οίκοι αξιολόγησης κάνουν «περισσότερο πολιτική, και λιγότερο οικονομικές εκτιμήσεις» ενώ επανέλαβε την ανάγκη δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης.

Οι οίκοι αξιολόγησης κάνουν περισσότερο πολιτική και λιγότερο οικονομικές εκτιμήσεις
Τέλος, σε ερώτηση του Τάσου Τέλλογλου για τις αυξανόμενες πιέσεις προς το Βερολίνο να ενισχύσει την συμμετοχή του στην ευρωπαϊκή βοήθεια, ο Βέστερβελε εξήγηση πως η Γερμανία έχει δείξει την αλληλεγγύη της, αλλά προσδοκά «να σιγουρευτούμε ότι κάθε χώρα που ζητά αλληλεγγύη είναι συνεπής στις δικές της υποχρεώσεις». Η Γερμανία συνέχισε ο Βέστερβελε επιθυμεί «μακροχρόνια λύση στην κρίση» και όχι «ένα προσάναμμα προσωρινής ανάκαμψης, που θα τροφοδοτούμε με χαρτονομίσματα». Όπως εξήγησε ο Γερμανός ΥΠΕΞ αυτό θα καταστεί δυνατόν μόνο μέσω των διαρθρωτικών αλλαγών και σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και με περιορισμένες αλλαγές στις Ευρωπαϊκές συνθήκες.
Πηγή: skai.gr