Θ. Λεβέντης: Υπονομευμένη εκ των έσω η κυβέρνηση Παπαδήμου

Για εκ των έσω υπονόμευση της κυβέρνησης Παπαδήμου κάνει λόγο ο ανεξάρτητος βουλευτής, στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Λεβέντης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο skai.gr

«Είναι υπονομευμένη εκ των έσω από το ετερόκλητο και την ασυνεννοησία των πολιτικών δυνάμεων αλλά και των ατόμων που την αποτελούν. Παρά την υπομονή και την ανοχή που επιδεικνύουν οι Έλληνες πολίτες, το έως τώρα έργο της είναι πενιχρό και εάν συνεχίσει έτσι, το μέλλον της δεν προοιωνίζεται ευοίωνο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής δηλώνει ότι η ΔΗΜΑΡ είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην διακυβέρνηση της χώρας, και να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν σε περίπτωση που οι πολίτες την τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους, αλλά οριοθετεί ένα μετεκλογικό πλαίσιο συνεργασίας με άλλα κόμματα.

Για τη ΝΔ τονίζει ότι «θέλει ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό του κράτους Πρόνοιας, ενώ δεν πείθει καθόλου με τις προεκλογικές της εξαγγελίες», ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «η απλουστευτική αντιμνημονιακή στάση δεν αποτελεί από μόνη της στοιχείο που μπορεί να οδηγήσει σε ‘συνασπισμό εξουσίας’ της αριστεράς με δεδομένες τις υπαρκτές και μεγάλες διαφορές και αντιθέσεις για το περιεχόμενο της ασκούμενης πολιτικής και ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση της πολυεπίπεδης κρίσης.» 

Όσον αφορά τις δεκάδες παράνομες χωματερές – εστίες μόλυνσης, ο κ. Λεβέντης προσάπτει ευθύνες στις κυβερνήσεις «που άλλα λένε και άλλα κάνουν» και υποκύπτουν σε τοπικές πιέσεις.

Η συνέντευξη αναλυτικά:

Θα είναι καλή χρονιά για την Ευρώπη και την Ελλάδα το 2012 μετά και την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου; Η συνταγή του μνημονίου ήταν τελικά λάθος ή δεν εφαρμόστηκε σωστά;

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Και με τόσα βαριά σύννεφα που έχουν μαζευτεί και εξακολουθούν να συγκεντρώνονται πάνω από τα κεφάλια μας δεν προβλέπονται πολλές ρόδινες μέρες. Θα τον τρελάνουμε τον ήλιο, σίγουρα ναι. Αφού προηγουμένως τρελαθήκαμε εμείς με όσα βλέπουμε και με όσα ακόμη μας απειλούν.
Και βέβαια το μνημόνιο δεν βοήθησε να ξεπεράσουμε την κρίση. Ούτε το μεσοπρόθεσμο. Η συνταγή δεν ήταν η σωστή, ούτε η εφαρμογή της αποτελεσματική. Όσο για τη νέα δανειακή σύμβαση πάλι δεν φαίνεται να δίνει κάποια ελπίδα αισιοδοξίας για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού, στα αμέσως επόμενα χρόνια, σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει. Γιατί τους ακριβείς όρους, που τη συνοδεύουν, ακόμη τους αγνοούμε. Αν όμως πιστέψουμε, όσα έχει πει κατά καιρούς ο αρχιτέκτονάς της ο κ. Σόιμπλε, κανείς Ευρωπαίος δεν θα τολμήσει στο μέλλον να ζητήσει παρόμοιους όρους για τη χώρα του.

Ο Φώτης Κουβέλης είναι θετικός στο ενδεχόμενο συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – κεντροαριστεράς. Κυβέρνηση συνεργασίας με ποιο ΠΑΣΟΚ και σε ποιες βάσεις;

Επανειλημμένα η ΔΗΜΑΡ έχει δηλώσει και διά στόματος του Προέδρου της ότι η διακυβέρνηση της χώρας δεν την αφήνει αδιάφορη. Και ασφαλώς θα αναλάβει τις ευθύνες που τις αναλογούν, σύμφωνα με τη δύναμη που θα δώσει ο Ελληνικός λαός. Εμείς αγωνιζόμαστε για την ανασύνθεση και ανασυγκρότηση του προοδευτικού και δημοκρατικού χώρου και απευθυνόμαστε στους πολίτες του ευρύτερου χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της αριστεράς σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας, σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες και τους καλούμε σε συστράτευση για μια σοσιαλιστική δημοκρατική αριστερά.
Επειδή αναφέρεστε στη θέση του κ. Κουβέλη για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ σας παραθέτω επί λέξει σχετική δήλωσή του από πρόσφατη συνέντευξή του, που εκφράζει πλήρως τις θέσεις της ΔΗΜΑΡ: «Οι Κυβερνήσεις συνεργασίας για να είναι βιώσιμες και να πείθουν τους πολίτες, προϋποθέτουν προγραμματικές συμφωνίες, πολιτικές συγκλίσεις και συμπτώσεις. Οι προϋποθέσεις αυτές απουσιάζουν. Η τυχόν Κυβέρνηση συνεργασίας πρέπει με δεσμευτικό πολιτικό προγραμματικό περιεχόμενο και με φερέγγυα πολιτικά πρόσωπα να επιλέγει, να θέλει και να μπορεί να μετατοπίσει την πολιτική από τη βαθιά συντηρητική θέση, όπου σήμερα βρίσκεται, προς ουσιαστικά προοδευτική κατεύθυνση, προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας…»

Δεδομένου του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, που κάνει λόγο για μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων και αντιτίθεται σε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, πιστεύετε ότι είναι εφικτή η μετεκλογική συνεργασία με το κόμμα σας;

Στις προϋποθέσεις που ελλείπουν για τις Κυβερνήσεις συνεργασίας, που αναφερθήκαμε στην προηγούμενη ερώτηση, πρέπει να προσθέσουμε επιπλέον, όσον αφορά τη ΝΔ και τη μεγάλη απόσταση σχετικά με το πρόγραμμά της, που είναι πολύ πιο συντηρητικό, θέλει ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό του κράτους Πρόνοιας, ενώ δεν πείθει καθόλου με τις προεκλογικές της εξαγγελίες για μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων και συγχρόνως απορρίπτει περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Προφανώς, η μείωση των φόρων, που επαγγέλλεται, αφορά την άμεση φορολογία και τα υψηλά εισοδήματα, όπως είχε συμβεί και κατά την περίοδο διακυβέρνησής της με σύγχρονη όμως αύξηση των έμμεσων φόρων που επιβάρυναν πολύ περισσότερο τα φτωχά βαλάντια.
Οι συνεχείς φορολογικές ελαφρύνσεις, κυρίως επί ΝΔ, προς τα μεγάλα εισοδήματα, οδήγησαν, εκτός των άλλων, και στη συσσώρευση ανείσπρακτων οφειλών, που τώρα καλούνται να πληρώσουν με γενναίες περικοπές των πενιχρών μισθών και συντάξεών τους, όλοι σχεδόν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι.
Σε τέτοιες πολιτικές δεν μπορούμε να συναινέσουμε, πόσω μάλλον να συγκυβερνήσουμε εφαρμόζοντάς τις.

Πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε στη ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ κάλεσμα για σύμπηξη αντικυβερνητικού – αντιμνημονιακού μετώπου. Τι σας ενώνει και τι σας χωρίζει με ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα; Σας ενώνει κάτι;

Κατά κανόνα το αντί- δεν είναι η καλύτερη συγκολλητική ουσία. Ως αντιμνημονιακή εμφανίζεται και η ΝΔ, θεωρητικά τουλάχιστον. Εμείς το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο το καταψηφίσαμε, επειδή δεν περιμέναμε λύσεις στα προβλήματα της χώρας με τους όρους που το συνοδεύουν. Και δυστυχώς η επαλήθευση δεν άργησε.
Όμως η απλουστευτική αντιμνημονιακή στάση δεν αποτελεί από μόνη της στοιχείο που μπορεί να οδηγήσει σε «συνασπισμό εξουσίας» της αριστεράς με δεδομένες τις υπαρκτές και μεγάλες διαφορές και αντιθέσεις για το περιεχόμενο της ασκούμενης πολιτικής και ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση της πολυεπίπεδης κρίσης.
Συμμετείχαμε από το 1988 στη δημιουργία του Ενιαίου Συνασπισμού και αγωνιστήκαμε για την προώθηση των θέσεων κα των ιδανικών του. Επομένως, η καταγωγή μας με τον Συνασπισμό έχει κοινές ρίζες, όμως η δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ και η προσχώρηση της πλειοψηφίας του Συνασπισμού σε αλληλοσυγκρουόμενες και συχνά ανεδαφικές ή ακραίες ακροαριστερές θέσεις. (Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιμετώπιση της βίας κ.λπ.) μας οδήγησαν σε αποχώρηση. Οι συνθήκες αυτές δεν έχουν αλλάξει, ώστε να προχωρήσει μια «επανασυγκόλληση».

Πώς αποτιμάτε τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα της κυβέρνησης Παπαδήμου με δεδομένες τις τριβές μεταξύ των κομμάτων που την στηρίζουν; Τάσσεστε υπέρ της επιμήκυνσης του βίου της κυβέρνησης ή υπέρ της προσφυγής στις κάλπες το συντομότερο δυνατόν;

Η απλουστευτική αντιμνημονιακή στάση δεν αποτελεί από μόνη της στοιχείο που μπορεί να οδηγήσει σε 'συνασπισμό εξουσίας' της αριστεράς με δεδομένες τις υπαρκτές και μεγάλες διαφορές και αντιθέσεις για το περιεχόμενο της ασκούμενης πολιτικής και ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση της πολυεπίπεδης κρίσης

Η Κυβέρνηση Παπαδήμου ήταν μια λύση ανάγκης μετά την παταγώδη αποτυχία και την κατάρρευση της Κυβέρνησης Παπανδρέου. Ο χρονικός ορίζοντάς της είναι περιορισμένος, αν και τα όρια είναι ασαφή και ρευστά. Ανέλαβε ένα συγκεκριμένο έργο: την ψήφιση του προϋπολογισμού, την εκταμίευση της 6ης δόσης, που υλοποιήθηκε σχετικά εύκολα, και την προώθηση των σκληρών όρων του μνημονίου (και του μεσοπρόθεσμου), που είχαν λιμνάσει, την ψήφιση της δανειακής σύμβασης της 27ης Οκτωβρίου και την προώθηση των στόχων της, που είναι η έναρξη εκταμίευσης των πρώτων δανείων της, αλλά και η επιβολή ακόμη πιο δυσβάσταχτων όρων στους οικονομικά εξαθλιωμένους -από τους φόρους και την ανεργία- Έλληνες πολίτες.
Είναι υπονομευμένη εκ των έσω από το ετερόκλητο και την ασυνεννοησία των πολιτικών δυνάμεων αλλά και των ατόμων που την αποτελούν. Παρά την υπομονή και την ανοχή που επιδεικνύουν οι Έλληνες πολίτες, το έως τώρα έργο της είναι πενιχρό και εάν συνεχίσει έτσι, το μέλλον της δεν προοιωνίζεται ευοίωνο.
Σε κάθε περίπτωση στις δεσμεύσεις τις περιλαμβάνεται και το βραχύ του βίου της, που κατά τα φαινόμενα θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο του αρχικώς προβλεπομένου.

Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη ζυμώσεις για ενδεχόμενη δημιουργία νέου πολιτικού σχηματισμού με στελέχη του ΠΑΣΟΚ να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο σε αυτές. Πώς αντιμετωπίζετε μία τέτοια προοπτική δεδομένου ότι ως κόμμα αντλείτε κυρίως ψηφοφόρους από τη δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ;

Το πολιτικό κλίμα σήμερα είναι ασταθές και το πολιτικό σκηνικό ρευστό. Αναμενόμενες και οι ζυμώσεις, που συντελούνται, ιδιαίτερα στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, που η πολιτική του έχει απογοητεύσει όλο τον Ελληνικό λαό, τους ψηφοφόρους και φίλους του, αλλά και τα κορυφαία στελέχη του, που συχνά-πυκνά το τελευταίο διάστημα εκφράζονται δημόσια με βαρείς χαρακτηρισμούς και για την κυβερνητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ και για τον ίδιο τον αρχηγό του.
Ενδεχομένως αυτές οι κινήσεις να οδηγήσουν και σε άλλα σχήματα. Είναι όμως καθαρά πρόβλημα του κάθε κόμματος να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά του.
Εμείς παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα τοποθετηθούμε ανάλογα με θέσεις και με πολιτικούς πάντα όρους.

Μετά τη δημοσιοποίηση των “πόθεν έσχες” το κόμμα σας ζήτησε αυστηρό και ουσιαστικό έλεγχο στο “πόθεν” και μάλιστα από το πρώτο έτος εκλογής τους. Είστε προσωπικά ικανοποιημένος για τον τρόπο που δημοσιοποιούνται οι δηλώσεις “πόθεν έσχες” για τους νυν και τους πρώην βουλευτές;

Επειδή ρωτάτε εάν είμαι προσωπικά ικανοποιημένος με το «πόθεν έσχες» των βουλευτών, έτσι όπως λειτουργεί, σας απαντώ κατηγορηματικά όχι.
Δεν γίνεται κανένας ουσιαστικά έλεγχος. Αυτό το πόθεν είναι και το κομβικό σημείο. Βλέπουμε σε μερικές περιπτώσεις τεράστιες περιουσίες, που ουδείς γνωρίζει πώς αποκτήθηκαν. Και μάλιστα σε περίοδο που ίσχυε και το ασυμβίβαστο για οποιαδήποτε άλλη επαγγελματική δραστηριότητα. Είναι θέμα στοιχειώδους πολιτικής ευθυξίας για τους βουλευτές να καταθέσουν όλα τα δικαιολογητικά στοιχεία για ό,τι κατέχουν, όταν πρωτοεισέρχονται στο Κοινοβούλιο και όλη την περιουσιακή τους κατάσταση, κινητή ή ακίνητη, και την εξέλιξή της στη συνέχεια.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείτε όλους τους βουλευτές πλούσιους ή ότι, όσοι έχουν περιουσιακά στοιχεία, τα απέκτησαν παρανόμως. Ο έλεγχος, επομένως, του «πόθεν έσχες» πρέπει να είναι εξονυχιστικός, αμερόληπτος, όπου υπάρχουν μελανά σημεία να διαλευκανθούν, όπου υπάρχουν παρεκτροπές να παταχθούν, όπως άλλωστε απαιτεί ο νόμος για όλους τους πολίτες. Έτσι, θα πάψουν να πλανώνται σκιές ή να πίπτει ο λίθος του αναθέματος επί δικαίους και αδίκους.

Στις αρχές Δεκεμβρίου καταθέσατε επίκαιρη ερώτηση που αφορούσε τις παράνομες χωματερές, οι οποίες μάλιστα αυξάνονται και πληθύνονται, παρά τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει στην ΕΕ. “Τις πταίει” για τη σημερινή κατάσταση;

Όλες οι προηγούμενες Κυβερνήσεις, που άλλα λένε και άλλα κάνουν. Αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση με τα όργανά της, όπως ο ΕΣΔΚΝΑ. Αναδεικνύεται εδώ σε όλο της το μεγαλείο η αδυναμία της Πολιτείας να σχεδιάσει, να οργανώσει λύσεις και να επιβάλλει τους νόμους που ψηφίζει, υποκύπτοντας κάθε φορά στις λογής τοπικές πιέσεις, που από την πλευρά τους προτιμούν τα σκουπίδια ή τον βιολογικό καθαρισμό στην αυλή του γείτονα και όχι στη δική τους.
Σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο πρώτα δημιουργούνται οι υποδομές και ύστερα έρχεται η ανάπτυξη, οικονομική, οικιστική κ.λπ. Στην Ελλάδα πρώτα ήρθε η όποια ανάπτυξη, ενώ οι υποδομές ακόμη αναμένονται.
Η απειλή βαρέων προστίμων από την Ε.Ε. οδηγεί σε εσπευσμένο κλείσιμο των χωματερών, χωρίς να έχουν δημιουργηθεί σύγχρονοι χώροι ΧΥΤΥ, όπως είμαστε υποχρεωμένοι, ενώ μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών παίρνουν διάφορους ανεξέλεγκτους δρόμους προς ρέματα, δάση κ.ο.κ.
Και βέβαια, τα μισά και περισσότερα σκουπίδια όλης της χώρας εξακολουθούν να συγκεντρώνονται στο δύσμοιρο Θριάσιο, στον ΧΥΤΑ Φυλής, που έχει φτάσει πλέον στα όρια του κορεσμού. Εδώ, όλοι οι έως τώρα κυβερνώντες σφυρίζουν αδιάφορα κλείνοντας τα αφτιά τους ή τα μάτια τους ή ακόμη και τη μύτη τους από τη δυσοσμία, όποτε περνούν από την Αττική Οδό, που η χωματερή της Φυλής την προσεγγίζει σε απόσταση κυριολεκτικά αναπνοής.

Ποιες είναι οι θέσεις σας για το μεταναστευτικό; Θεωρείτε ότι η ελληνική κοινωνία “κλίνει επί Δεξιά” στο θέμα αυτό μετά και την επέλαση της κρίσης που εντείνει τις ανισότητες;

Η Ελλάδα ήταν ανέκαθεν χώρος εξαγωγής μεταναστών, ενώ η αντίστροφη εισροή ήταν εξαιρετικά περιορισμένη. Ουδέποτε είχε δεχθεί αυτή την πλημμυρίδα που υφίσταται τις δυο τελευταίες δεκαετίες από τα Βαλκάνια και όλες τις χώρες της Ασίας και της Αφρικής.
Οι οικονομικοί αυτοί μετανάστες, κατά κανόνα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, βλέπουν τη χώρα μας ως παράδεισο μπροστά στη φτώχεια, την πείνα και τους πολέμους, που μαστίζουν τις χώρες τους ή ως ενδιάμεσο σταθμό προς άλλους πλουσιότερους παραδείσους.
Προσφέροντας φτηνή εργατική δύναμη, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, συνέβαλαν και αυτοί στην ανάπτυξη της χώρας και γι’ αυτό στην αρχή ήσαν ευπρόσδεκτοι ή έστω ανεκτοί.
Οι τεράστιοι αριθμοί τους όμως, 300-500 καινούργιοι μετανάστες κάθε μέρα και η δεινή οικονομική κρίση, που μαστίζει τη χώρα μας, δημιουργούν αδιαχώρητο και ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Η χώρα μας αδυνατεί να αντιμετωπίσει από μόνη της το πρόβλημα, που είναι παγκόσμιο και εδώ πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέμβει αποφασιστικά και να αναλάβει ευθύνες. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να επικρατήσουν ρατσιστικά φαινόμενα. Χρειαζόμαστε μια μεταναστευτική πολιτική, που η χώρα μας δεν έχει. Οι διεθνείς προσπάθειες πρέπει να κατατείνουν στην επίλυση των προβλημάτων στις ίδιες τις χώρες των μεταναστών, ώστε να πάψει στην πηγή του το μεταναστευτικό ρεύμα.
Πηγή: Συνέντευξη: Στέλιος Κάνδιας