Σκληρή κριτική στο Πολιτικό Συμβούλιο - Υπουργικό την Πέμπτη

Τις σφοδρές επικρίσεις των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου τα ξημερώματα για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ωστόσο στο "κάδρο" των επικρίσεων τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά και άλλα πρωτοκλασάτα μέλη της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός παραβρέθηκε από την αρχή της συνεδρίασης και αποχώρησε από τα γραφεία της Ιπποκράτους τελευταίος, γύρω τις 3.30 το πρωί, χωρίς να προβεί σε δηλώσεις.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει η επεξεργασία και ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος να ληφθούν μέτρα που θα ενισχύουν το αίσθημα δικαίου και θα προστατεύουν τους αδύναμους και να μην ανασταλεί η αναπτυξιακή πορεία.

Επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του είναι αντιεξουσιαστές στην εξουσία, υποστήριξε ότι θα συνεχίσει να χτυπά την ατιμωρησία τους επίορκους και ατιμώρητους ενώ επανέλαβε για ακόμα μία φορά την ανάγκη εθνικής συνεννόησης καλώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις να σταθούν στο ύψος όπως είπε των ιστορικών περιστάσεων.

Πληροφορίες που επικαλείται αναφέρουν μεν ότι στο Πολιτικό Συμβούλιο έγινε έντονη συζήτηση και ασκήθηκε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, ωστόσο κατατέθηκαν και προτάσεις, όπως για παράδειγμα από τον Παντελή Οικονόμου. Ορισμένα μέλη του Συμβουλίου έθεσαν ακόμα και θέμα πρόωρων εκλογών, όπως η Τόνια Αντωνίου, η οποία εμμέσως πλην σαφώς ζήτησε την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου από 180 βουλευτές, διαφορετικά να προκηρυχθούν εκλογές έτσι ώστε να υπάρξει πολιτική νομιμοποίηση.

Την ανάγκη αλλαγής του μοντέλου διακυβέρνησης αλλά και κυβερνητικού σχήματος, επισήμανε ο βουλευτής Καρδίτσας Νίκος Σαλαγιάννης, διευκρινίζοντας ότι δεν εννοεί κάποια κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά ένα νέο κυβερνητικό σχήμα από το ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος πρότεινε και τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος προκειμένου να συζητηθούν και εκεί όσα συζητούνται το τελευταίο τετραήμερο στην κυβέρνηση. Την πρόταση αυτή, που απέσπασε τη σύμφωνη γνώμη του κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υποστήριξε και ο Πάρις Κουκουλόπουλος.

Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου άρχισε με καθυστέρηση, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου συμμετέσχε σε τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που συγκάλεσε την Τετάρτη το απόγευμα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ενημερώνοντας τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου για την τηλεδιάσκεψη, ο κ. Παπακωνσταντίνου γνωστοποίησε ότι η συζήτηση αφορούσε αποκλειστικά το θέμα της Ελλάδας και κατά τη διάρκειά της εκφράστηκαν επιφυλάξεις από Γερμανούς, Ολλανδούς και Φινλανδούς.

Εντός των ημερών, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να καλέσει το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ σε συζήτηση για τα φορολογικά, παρότι τόνισε ότι κατά τις συναντήσεις Σαμαρά σε Βρυξέλλες και Παρίσι οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποδομήθηκαν πλήρως και χαρακτηρίστηκαν μη ρεαλιστικές.

Τέλος αποκάλυψε ότι ο αμερικανός ομόλογός του, Τίμοθι Γκάιτνερ του τηλεφώνησε προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση στην Ελλάδα και την ευρωζώνη πριν τη συνάντηση Ομπάμα - Μέρκελ.

Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη

Εξάλλου, την Πέμπτη το μεσημέρι συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό το υπουργικό συμβούλιο. Η συνεδρίαση, κατά την οποία ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικά τα νέα μέτρα στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, πραγματοποιείται υπό τη σκιά της προειδοποίησης της τρόικας ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα δεν θα γίνει εάν δεν διορθωθεί η υποχρηματοδότηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Πηγή: skai.gr