Κλείσιμο

Αντιδράσεις αντιπολίτευσης στην επίσκεψη Παπανδρέου στο Ερζερούμ

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ερζερούμ της Τουρκίας. Μεταξύ άλλων έκαναν λόγο για μυστική διπλωματία και για λάθος χειρισμούς σημαντικών θεμάτων.

«Η συμμετοχή του πρωθυπουργού στην ετήσια συνάντηση των Τούρκων Διπλωματών, στο Ερζερούμ και οι εν κρυπτώ συζητήσεις με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, συσκότισαν περισσότερο τις δοκιμαζόμενες, αυτόν τον καιρό, ελληνοτουρκικές σχέσεις, προκαλώντας ερωτηματικά, προβληματισμό και ανησυχία», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Κατά τον κ. Αβραμόπουλο, «είναι βέβαιο πως ο πρωθυπουργός εσύρθη στη συνάντηση αυτή, χωρίς διπλωματική προετοιμασία και συγκεκριμένη ατζέντα».

«Από τις εικόνες, που μόνον αυτές, συνόδευσαν το όλο σκηνικό, επετεύχθη ο βασικός σκοπός της τουρκικής διπλωματίας, που ήταν να δοθεί η εντύπωση ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν ουσιαστικά βελτιωθεί. Αυτό εξηγεί και την περιορισμένη ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη και ενημέρωση της κοινής γνώμης. Γεγονός πρωτόγνωρο στα διπλωματικά χρονικά της χώρας».

Σημείωσε ότι «το Ερζερούμ καταγράφεται και προστίθεται στη σειρά των ατυχών διπλωματικών κινήσεων της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι απαιτούνται λεπτοί και προσεχτικοί διπλωματικοί χειρισμοί και «δεν συγχωρείται η πρόχειρη και αφελής διπλωματία εντυπώσεων και διεθνών δημοσίων σχέσεων που, όχι μόνον δεν συμβάλλει στην ενίσχυση του διεθνούς ρόλου της χώρας μας, αλλά αντίθετα την υποβαθμίζει, τη μειώνει και την εκθέτει σε κινδύνους».

Ο ΛΑΟΣ, σε ανακοίνωσή του σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο Ερζερούμ, καλεί τον κ. Παπανδρέου να καταθέσει στεφάνι στο Άσκαλε, «τον παρακείμενο τόπο μαρτυρίας χιλιάδων Ποντίων και Ελλήνων Μικρασιατών».

Επίσης, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμός, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης εξέφρασε τη διαφωνία του με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ερζερούμ, χαρακτήρισε αδιανόητα «αυτά που συμβαίνουν στην εξωτερική μας πολιτική» και υποστήριξε ότι «πηγαίνουμε στο Ερζερούμ ως τα ‘κολλητήρια’ του Καραγκιόζη».

Για «συνέχιση της πολιτικής της μυστικής διπλωματίας» εκ μέρους του πρωθυπουργού κάνει λόγο ο Κώστας Ήσυχος, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΣΥΝ και υπεύθυνος για την Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα.

Ο κ. Ήσυχος, αναφερόμενος στη συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του, σημειώνει ότι αυτή θα μπορούσε να έχει ιστορικό χαρακτήρα, «εάν είχαμε στις ανακοινώσεις των δυο πλευρών την οριστική και αμετάκλητη λήξη των συνεχιζόμενων παραβιάσεων του εναερίου χώρου της Ελλάδας από την Άγκυρα, εάν είχαμε, έστω, κάποια αναφορά στο διεθνές δίκαιο, με τον οριστικό τερματισμό και την εγκατάλειψη των "γκρίζων ζωνών" στο Αιγαίο και την άρση του "casus belli" από την γείτονα χώρα, εάν είχαμε κάποια σημάδια πρόθεσης αποχώρησης των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, εάν είχαμε εγκατάλειψη των σχεδίων κατασκευής του "τείχους του αίσχους" στον Έβρο από τη χώρα μας, που δεν διασφαλίζει μια σοβαρή μεταναστευτική πολιτική, εάν θα είχαμε μια εξωτερική πολιτική που θα προωθεί την κατάργηση του συμφωνίας "Δουβλίνο ΙΙ", η οποία ουσιαστικά απαγορεύει στην Ελλάδα την επαναπροώθηση σε τρίτες χώρες δεκάδων χιλιάδων μεταναστών που το επιθυμούν και εάν είχαμε την εγκατάλειψη, από τις δυο χώρες, της νατοϊκής ομπρέλας που επιβάλλει αβάσταχτο οικονομικό κόστος στους δυο λαούς για υπέρογκους εξοπλισμούς που δεν σχετίζονται με τις αμυντικές τους ανάγκες, αλλά υπαγορεύονται από τα νατοϊκά και Ευρώ-ατλαντικά συμφέροντα».

Για κλίμα μυστικής διπλωματίας, το οποίο υπονομεύει την όποια ειλικρινή προσπάθεια προσέγγισης, έκανε λόγο την Παρασκευή η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη αναφερόμενη στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ερζερούμ και στις μακρές κατ' ιδίαν συνομιλίες του με τον Τούρκο ομόλογό του.

Απάντηση Πεταλωτή

"Να διαβάσουν, έστω και στοιχειωδώς, την ομιλία του πρωθυπουργού στη σύνοδο των Τούρκων πρέσβεων", κάλεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, τη ΝΔ -"που με θράσος διαπιστώνει ερωτηματικά και ατυχείς διπλωματικές κινήσεις στην επίσκεψη του κ. Παπανδρέου, στην Τουρκία"- , αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, "που ανακαλύπτουν ``μυστική διπλωματία``", όπως είπε.

Ο κ. Πεταλωτής, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του αντιπροέδρου της ΝΔ, Δημήτρη Αβραμόπουλου, σχετικά με την επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στο Ερζερούμ, υπογράμμισε ότι, ίσως, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια - και με τόση ένταση - Έλληνας πρωθυπουργός επέδειξε τόση τόλμη, αποφασιστικότητα και σαφήνεια θέσεων για τα εθνικά μας συμφέροντα - και μάλιστα ενώπιον του συγκεκριμένου ακροατήριου.

Ο πρωθυπουργός έθεσε ξεκάθαρες προϋποθέσεις για τη συνεργασία Ελλάδας - Τουρκίας, στιγμάτισε τις παραβιάσεις και το casus belli, ως συμπεριφορές που δεν αρμόζουν σε καλή γειτονία και δεν συμβιβάζονται με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ενώ ζήτησε τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο του σεβασμού των κανόνων του διεθνούς δικαίου, σημείωσε ο κ. Πεταλωτής, υπογραμμίζοντας ότι "για άλλη μία φορά η Ελλάδα με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, απέδειξε ότι διαθέτει φωνή, επιχειρήματα και ισχυρή διεθνή παρουσία".
Πηγή: skai.gr