Αναζητούνται κινήσεις καλής θέλησης για να σταματήσει η μάχη «χαρακωμάτων» στην Κουμουνδούρου

O κ. Κασσελάκης έχει βάλει ως προτεραιότητα ένα ολικό «λίφτινγκ» στην εικόνα του κόμματος. Και γι' αυτόν το λόγο ανακοίνωσε πως «προτείνω να βγει σήμερα απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου για τη συντονισμένη παρουσία μας στα ΜΜΕ»

Του Αντώνη Αντζολέτου

Τα σύννεφα που έχουν πυκνώσει πάνω από την Κουμουνδούρου αραίωσαν λίγο χθες το απόγευμα με την επίσκεψη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στον Στέφανο Κασσελάκη και τη μετέπειτα συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου.

Το κλίμα στο τετ α τετ ήταν καλό με τον πρώην υπουργό Οικονομικών να μεταφέρει το μήνυμα  πως με την απειλή των διαγραφών δεν μπορεί να γίνει πολιτική συζήτηση.

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεσμεύτηκε πως θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να διασφαλίσει την ενότητα, ωστόσο «λευκός καπνός» δεν βγήκε. Η συγκυρία είναι πολύ δύσκολη και οι ισορροπίες πολύ λεπτές για να μπορέσει ο νέος πρόεδρος να πάρει πίσω τις «κινήσεις πυγμής»  στις οποίες προχώρησε την τελευταία εβδομάδα.

Eίναι γεγονός πως οι κουβέντες που έχουν ειπωθεί μεταξύ των δυο «στρατοπέδων» είναι πολύ βαριές.

Πρόκειται για αλλαγή πλεύσης του Στέφανου Κασσελάκη; Σίγουρα είναι μια κίνηση καλής θέλησης. Λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή της Κεντρικής Επιτροπής όλοι οι «παίχτες» στην Κουμουνδούρου εξετάζουν πολύ προσεκτικά τις κινήσεις τους.

O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει βάλει ως προτεραιότητα να κάνει ένα ολικό «λίφτινγκ» στην εικόνα του κόμματος. Και για αυτόν το λόγο ανακοίνωσε πως «προτείνω να βγει σήμερα απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου, για τη συντονισμένη παρουσία μας στα ΜΜΕ. Για να έχουμε προς τα έξω μια ενιαία φωνή. Το Γραφείο Τύπου θα καθορίσει τα διαδικαστικά».

Στην πράξη είναι δύσκολο να εφαρμοστεί λίστα για τα στελέχη που θα εκφέρουν τον δημόσιο λόγο και σίγουρα αναμένονται να υπάρξουν αντιδράσεις. Ωστόσο δείχνει τη βούληση του νέου προέδρου να μη συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. 

Η Έφη Αχτσιόγλου αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου στις διαγραφές λέγοντας πως μόνο η αναγγελία της παραπομπής των τεσσάρων στελεχών στην Επιτροπή Δεοντολογίας δείχνει την κρίση που υπάρχει στο κόμμα.

«Δεν μπορούμε να κρύβουμε κάτω από το χαλί το μέγεθος του προβλήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Πώς θα περπατήσουμε μέχρι το συνέδριο όταν γίνονται προγραφές και διαγραφές;».  Επανέλαβε το αίτημά της για σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας χωρίς να λαμβάνει κάποια απάντηση.

O Στέφανος Κασσελάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «αυτό που ζητώ από όλους και όλες, είναι να μην αμφισβητούν την εντιμότητα του κόμματος και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε τη δική μου, ούτε και κανενός άλλου. Την αριστερή ηθική που πρέπει να την τιμούμε με τη συνολική μας εικόνα. Και κάνω μια έκκληση προς όλους. Να δείξουμε αυτοσυγκράτηση. Να χαμηλώσουν οι τόνοι. Να επιδείξουμε συντροφικότητα, να επικεντρωθούμε στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας».

Πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ κανείς δεν γνωρίζει. Οι δημοσκοπήσεις δεν βοηθούν και πολλοί ισχυρίζονται πως επιταχύνει τις διαδικασίες διάσπασης. Η «Ομπρέλα» φέρεται αποφασισμένη να συνεχίσει τον μοναχικό δρόμο και να ρίχνει συνεχώς «δίχτυα» προς την ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου για συμπόρευση.

Κάθε συνεδρίαση είναι μια πρόκληση για τη νέα ηγεσία. Η Κεντρική Επιτροπή σίγουρα αποτελεί τη «μητέρα των μαχών», ωστόσο παραδοσιακά προηγείται μια Πολιτική Γραμματεία για να την προετοιμάσει. Οι παραινέσεις που ήδη υπάρχουν για ματαίωση των διαγραφών ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αναβολή ή καθυστέρηση των διαδικασιών. Είναι γεγονός, άλλωστε πως στην Κ.Ε., που εκτός απροόπτου θα πραγματοποιηθεί στις 11-12 Νοεμβρίου, θα υπάρξει ένας ηττημένος και ένας νικητής. Και ίσως εκεί ξεκαθαρίσουν όλα χωρίς να χρειαστεί να τρέξουν οι πειθαρχικές διαδικασίες.

Μέσα σε αυτό το κλίμα το Δίκτυο Εναλλακτικής Κοινωνικής Αριστεράς, στο οποίο, μεταξύ άλλων, συμμετέχουν ο Διονύσης Τεμπονέρας και η Διάνα Βουτυράκου αποτελεί ένα νέο «ρεύμα ιδεών» που θα συμβάλει με τις παρεμβάσεις του στον προσυνεδριακό διάλογο. «Ούτε διάσπαση ούτε σύγκρουση», ξεκαθαρίζουν τα 27 στελέχη, τα οποία λένε «ναι» στην ανάταξη και «όχι» στη ρευστοποίηση.

Πηγή: skai.gr