Αναθεώρηση Συντάγματος: Ανταλλαγή πυρών ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ περί ιδεοληψιών και οπισθοδρόμησης

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Με εκατέρωθεν βολές ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ περί ιδεοληψιών και οπισθοδρόμησης αντίστοιχα και αιχμή τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, συνεχίζεται η δεύτερη μέρα συζήτησης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος στην Ολομέλεια της Βουλής.

Μοναδικό σημείο που καταγράφεται σύγκλιση - αν και υπάρχουν επιμέρους διαφωνίες για την τελική διατύπωση - είναι η συνταγματική κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, για το οποίο ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, υποστήριξε ότι θα αλλάξει το μέλλον της κοινωνικής πολιτικής και θα θωρακίσει τους οικονομικά αδύναμους πολίτες.

Υποκρισία, θεσμικά άστοχες προτάσεις με μεγαλόστομες κι αόριστες διακηρύξεις, καταλόγισαν οι κυβερνητικοί βουλευτές στην αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορώντας την για προσπάθεια ιδεολογικοποίησης του Συντάγματος και χρήσης του ως πίνακα ανακοινώσεων, προκειμένου να πείσει ότι δήθεν αγωνίστηκε για συγκεκριμένα ζητήματα, τα οποία είναι ήδη ρυθμισμένα, όπως οι διακριτοί ρόλοι κράτους - εκκλησίας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μπολιάσει τη διάταξη του άρθρου 3 με μία φράση, με μια λέξη μέσα από την οποία να αναδεικνύεται ότι αγωνίστηκε και πέτυχε το χωρισμό του κράτους και της εκκλησίας. Που είναι μόνιμο ιδεολογικό αφήγημα στη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Θεωρεί κανείς ότι η διατύπωση του άρθρου 3 δημιουργεί σύγχυση στις σχέσεις εκκλησίας πολιτείας; Σε αυτές τις διατάξεις δεν αναφέρεται το παραμικρό γι' αυτή τη σχέση γιατί είναι επαρκώς συνταγματικά ρυθμισμένες», σημείωσε ο Κώστας Τζαβάρας, τονίζοντας ότι το άρθρο 13 του Συντάγματος προβλέπει ξεκάθαρα τη διακήρυξη της ελευθερίας θρησκευτικής συνείδησης ως απαραβίαστο δικαίωμα και έχει δικαίωμα κάθε θρησκεία.

«Η  πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ιδεολογικοποίηση της αναθεωρητική διαδικασίας κι όχι θεσμική δικαιοπολιτικής προσέγγισης. Το αφηρημένο περί θρησκευτικά ουδέτερου κράτους μπορεί να οδηγήσει σε ένα κράτος θρησκευτικά αδιάφορο που μπορεί να κλονίσει τον αξιακό πυρήνα Συντάγματος», ανέφερε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, επιμένοντας ότι οι διακριτοί ρόλοι κράτους – εκκλησίας είναι ήδη διασφαλισμένοι.

Σε μια νέα προσπάθεια να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως την προοδευτική δύναμη και τη ΝΔ ως τον συντηρητικό πόλο, επιδόθηκε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ,  Γιώργος Κατρούγκαλος, κατηγορώντας τη ΝΔ για οπισθοδρόμηση, ταύτιση με τις ακραίες αντιλήψεις Όρμπαν και Σαλβίνι στο ζήτημα των κοινωνικών δικαιωμάτων και προσπάθεια συνταγματοποίησης της περιόδου των μνημονίων.

Κι άλλα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως η Έφη Αχτιόγλου και ο Νίκος Βούτσης, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι δεν διδάχτηκε τίποτα από την δεκαετή κρίση και από πολιτική επιλογή απορρίπτει τη συνταγματική θωράκιση των δικαιωμάτων ιδίως στον εργασιακό χώρο.

«Το Σύνταγμα αποτυπώνει συγκρούσεις πολιτικές, ιδεολογικές. Αρνείστε να δώσετε σ' αυτή την αίθουσα τη μάχη των ιδεών σαν να μην έχετε εμπιστοσύνη στις ιδέες σας. Η πρότασή μας για διακριτούς ρόλους εκκλησίας κράτους δεν προκύπτει από κανέναν αντικληρικαϊσμό. Αντιθέτως ο εναγκαλισμός βλάπτει την ίδια την εκκλησία», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Στα πυρά περί ιδεοληψιών του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, κατηγορώντας τους επικριτές του κόμματος για «καθεστωτική διάθεση»  σύμφωνα με την οποία όπως είπε «υπάρχει μία άποψη και ιδέα, η βαθιά συντηρητική άποψη. Οτιδήποτε είναι διάφορες αναζητήσεις επικίνδυνες».

Δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, καταλογίζοντας στα στελέχη του προσπάθεια δημιουργίας κλίματος πόλωσης με δήθεν ιδεολογικοπολιτικές συγκρούσεις και βερμπαλισμό. Ενώ με αιχμή την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους, την κατηγόρησε για υποκρισία, τονίζοντας ότι δεν άγγιξε το άρθρο 16 παρ. 2 που αναφέρει ότι σκοπός της παιδείας είναι η ανάπτυξη θρησκευτικής συνείδησης, αλλά περιορίστηκε επικοινωνιακά στη συμβολική αναφορά του άρθρου 3.

«Γιατί εσείς οι αμύντορες της θρησκευτικής ελευθερίας δεν αλλάξατε άποψη; Είστε οι βασιλείς της υποκρισίας; Θέλετε να λέτε, αλλά να μην κάνετε; Σωστά υπήρχαν υποχωρήσεις από πλευράς σας για το διαχωρισμό κράτους εκκλησίας. Αλλά δεν θα ακούμε ότι τάχα μπαίνετε στο πεδίο της θρησκευτικής ελευθερίας με άλλα άρθρα ενώ ρυθμίζεται με το άρθρο 16 παρ. 2. Δεν μπορείτε να κοροϊδεύετε όταν συμφωνήσατε με τον Καμμένο και διώξατε τον Φίλη», σχολίασε καυστικά ο κ. Λοβέρδος.

Για το επίμαχο άρθρο 3 και τις σχέσεις πολιτείας εκκλησίας, ο ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε και εσωκομματικά πυρά από τον Νίκο Φίλη, ο οποίος χαρακτήρισε την πρόταση του κόμματός του «άτολμη» και αποτέλεσμα «ατελών συμβιβασμών», ξεκαθαρίζοντας ότι θα την υποστηρίξει κατ' οικονομίαν συγκριτικά με εκείνη της ΝΔ.

Για χαμένη ευκαιρία να προχωρήσει ο πραγματικός διαχωρισμός κράτους - εκκλησίας έκανε λόγο ο Γιάννης Δελής από το ΚΚΕ, καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ οπισθοχώρηση και σύνταξη με τη ΝΔ, σχολιάζοντας ότι πλέον απλώς «μουρμουράει»  και επιδίδεται σε λεκτικές ακροβασίες.

Τη διεξαγωγή συμβουλευτικού δημοψηφίσματος για τον τρόπο διδασκαλίας των θρησκευτικών πρότεινε ο Κώστας Χήτας από την Ελληνική Λύση, ενώ υπέρ της θρησκευτικής ουδετερότητας και της απαλοιφής του όρκου – πολιτικού ή θρησκευτικού – από κάθε θεσμική διαδικασία, τάχθηκε η Αγγελική Αδαμοπούλου εκ μέρους του ΜέΡΑ25.