Αισιοδοξία για νίκη Παπαδόπουλου

Αισιόδοξος ότι ο πρόεδρος Παπαδόπουλος θα επιτύχει εκ νέου στις προεδρικές εκλογές εμφανίστηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Υγεία και Προστασία του Καταναλωτή Μάρκος Κυπριανού.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κύριος Κυπριανού είπε ότι για να επιτευχθεί αυτό όλοι θα πρέπει να εργαστούν σκληρά, συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου, στα πλαίσιο που επιτρέπει η δεοντολογία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αντιπαράθεση εκδηλώθηκε μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ από τη μια και των κομμάτων, που υποστηρίζουν τον πρόεδρο Παπαδόπουλο, από την άλλη για τη μορφή λύσης του Κυπριακού και τον όρο διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Αφορμή της αντιπαράθεσης δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΔΗΚΟ Ανδρέα Αγγελίδη, ο οποίος άφησε αιχμές για τη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού προειδοποίησε ότι, αν υπάρξει μετακίνηση από τις θέσεις, που υποστηρίζονταν για χρόνια, για λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, η Κύπρος θα φανεί αναξιόπιστη, με καταστροφικά αποτελέσματα και θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια στη διχοτόμηση.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης προειδοποίησε ότι με διαφοροποίηση των θέσεών της η Κύπρος δεν θα μπορέσει να πείσει κανένα και η λύση που θα έλθει, δεν θα είναι καθόλου καλή.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή λύση θα κριθεί από το περιεχόμενό της και πρόσθεσε ότι ο όρος της διζωνικότητας, ως προσδιορισμού της ομοσπονδίας, περιέχεται σε πλείστες πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν και αυτό δεν καθιστούσε το σχέδιο αποδεκτό.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Ανδρέας Αγγελίδης διευκρίνισε ότι δεν ανέφερε ότι θα πρέπει να τερματισθεί η επιδίωξη της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και πρόσθεσε ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να εφαρμοστούν οι Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες που διασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στην αντιπαράθεση παρενέβη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βασίλης Πάλμας, ο οποίος δήλωσε ότι \'\'ποτέ δεν ήταν λάβαρο αγώνα η λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας\'\'.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πάλμας είπε πως η θέση της Κυβέρνησης είναι ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα και άρα τη βιωσιμότητα της.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας, σχολιάζοντας πληροφορίες για τις δραστηριότητες τουρκικού ερευνητικού σκάφους,δήλωσε ότι μέχρι τώρα δεν σημειώθηκε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου από την Τουρκία,αλλά αν υπάρξει θα γίνει καταγγελία σε διεθνείς οργανισμούς.

Είπε επίσης ότι η πληροφόρηση για δραστηριότητα σε περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας προέρχεται από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο κ. Πάλμας ανέφερε ότι η διαδικασία των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην οικονομική αποκλειστική ζώνη της Κύπρου από εταιρείες, που θα ζητήσουν άδεια από την Κυπριακή κυβέρνηση θα γίνει σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει υποβολή αίτησης μέχρι τις 16 Αυγούστου και η δεύτερη τη διενέργεια τρισδιάστατων ερευνών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2008.
Πηγή: skai.gr