Βρετανία : “Φορολογήστε τη ζάχαρη και το αλάτι"- Δεν καλοβλέπει την πρόταση ο Τζόνσον

Η ζάχαρη και το αλάτι πρέπει να φορολογούνται και τα λαχανικά που συνταγογραφούνται από το NHS,  σύμφωνα με μια ανεξάρτητη μελέτη τηςτης Εθνικής Στρατηγικής Τροφίμων στην Αγγλία.

Η σχετική έκθεση  με επικεφαλής τον επιχειρηματία Χένρι Ντίμπλμπι, αναφέρει ότι οι φόροι που θα αυξηθούν θα μπορούσαν να επεκτείνουν τη δωρεάν παροχή σχολικών γευμάτων και να στηρίξουν καλύτερες δίαιτες μεταξύ των φτωχότερων στρωμάτων της κοινωνίας.

Η Εθνική Στρατηγική Τροφίμων επιθυμεί επίσης από τους οικογενειακούς γιατρούς να δοκιμάσουν τη συνταγογράφηση φρούτων και λαχανικών για να ενθαρρύνουν την υγιεινή διατροφή.

 

 

 

Η κακή διατροφή συμβάλλει σε 64.000 θανάτους ετησίως μόνο στην Αγγλία και κοστίζει την οικονομία 74 δισεκατομμύρια λίρες, λέει η έκθεση.

Επιπλέον προειδοποιεί ότι οι διατροφικές μας συνήθειες δεν καταστρέφουν μόνο την υγεία μας, αλλά καταστρέφουν επίσης το περιβάλλον.

Μιλώντας στο BBC, ο επιχειρηματίας  Χένρι Ντίμπλεμπαι, τόνισε ότι πως στόχος είναι να σπάσει η αλυσίδα αλόγιστης κατανάλωσης τζανκ φουντ. 

“Το μεγάλο ποσοστό παχυσαρκίας υπήρξε ένας σημαντικός παράγοντας στο τραγικά υψηλό ποσοστό θνησιμότητας του Ηνωμένου Βασιλείου”, σημείωσε ο κ. Ντίμπλμπι , ο οποίος είναι και συνιδρυτής της αλυσίδας πρόχειρου φαγητού Leon.

Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι δεν τον προσελκύει η ιδέα για επιπλέον φόρους στους εργαζόμενους.

Δήλωσε ότι  η έκθεση πιθανότατα περιέχει καλές ιδέες, αλλά δεν θα ήθελε να επηρεάσει τους ανθρώπους της εργατικής τάξης.

Εν τω μεταξύ, η βιομηχανία τροφίμων προειδοποίησε ότι οι νέοι φόροι για τη ζάχαρη και το αλάτι χονδρικής θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υψηλότερες τιμές τροφίμων στα καταστήματα.

 

Πηγή: BBC