Η προπόνηση που «χτίζει» μύες, χωρίς να σε εξαντλεί - Για όσους δεν είναι φαν της γυμναστικής

Αυτή η προπόνηση θα σε βοηθήσει να διατηρείς τη φόρμα σου, χωρίς να κουράζεσαι υπερβολικά 

Το δίλημμα είναι απλό και κοινό για πολλούς από εμάς: Θέλεις να είσαι σε φόρμα, αλλά η ιδέα του να κοπιάζεις στα γυμναστήρια δε σου φαίνεται πολύ γοητευτική. Κοιτάς τον καθρέφτη κι εύχεσαι να υπήρχε ένας μαγικός τρόπος, με τον οποίο να μπορούσες να αποκτήσεις το σώμα που επιθυμείς, χωρίς υπερβολικό κόπο.

Γίνεται;
Ίσως και ναι, αν ακολουθήσεις την προπόνηση «12-3-30» που προτείνει η σταρ του TikTok, Lauren Giraldo. Αυτός ο τρόπος άσκησης, που έγινε viral μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, φαίνεται να έχει «εκνευρίσει» τους λάτρεις της σκληρής προπόνησης, ενώ ταυτόχρονα έχει συγκεντρώσει φανατικούς θαυμαστές, κυρίως ανθρώπους που έψαχναν έναν πιο βατό τρόπο να διατηρούνται σε φόρμα.

Η προπόνηση 12-3-30 είναι απλή: Περπατάς στον διάδρομο με κλίση 12% και ρυθμό 3 mph για συνολικά 30 λεπτά. Η Giraldo μοιράστηκε τις λεπτομέρειες αυτής της προπόνησης σε ένα βίντεο, που μετρά περισσότερα από 2,8 εκατομμύρια likes. Η ίδια ισχυρίζεται ότι αυτή είναι η μόνη μορφή άσκησης που την έχει κάνει να πετύχει τους στόχους της για τη φυσική της κατάσταση. «Παλιά με τρόμαζε τόσο πολύ το γυμναστήριο και δεν είχα κίνητρο. Αλλά τώρα πηγαίνω και κάνω αυτό το ένα πράγμα και νιώθω καλά με τον εαυτό μου», λέει χαρακτηριστικά.

@laurengiraldo

This trend 🤝 12,3,30

♬ original sound - Lauren Giraldo

Είναι γνωστό ότι το περπάτημα μπορεί να ωφελήσει σημαντικά την υγεία, ωθώντας λίγο και τη φόρμα μας, όμως σίγουρα η προσθήκη της κλίσης μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα πλεονεκτήματα αυτής της άσκησης: Αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και ενδυναμώνει τους μύες.

«Η ανύψωση της κλίσης του διαδρόμου έχει διάφορα οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της βελτιωμένης καρδιαγγειακής λειτουργίας, της υψηλότερης καύσης θερμίδων και της ενίσχυσης των γλουτών», λέει η Holly Roser, personal trainer και ιδιοκτήτρια του Holly Roser Fitness. «Είναι η καλύτερη δυνατή μορφή καρδιαγγειακής άσκησης εκτός του τρεξίματος, καθώς χρησιμοποιείς ολόκληρο το σώμα σου. Είναι επίσης χαμηλής πρόσκρουσης, γεγονός που κάνει αυτή την προπόνηση πιο φιλική για τις αρθρώσεις. Είναι, επομένως, κατάλληλη και για όσους αντιμετωπίζουν πόνο στο γόνατο ή τη μέση».

Μην ξεγελιέσαι, όμως, αυτή η προπόνηση κάθε άλλο παρά εύκολη είναι. Η κλίση 12% είναι μια μεγάλη πρόκληση. Για το λόγο αυτό, η Roser προτείνει να μην πας απευθείας εκεί. «Για τους αρχάριους, μια τέτοια κλίση μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη, ενώ ενδέχεται να προκληθούν προβλήματα, όπως πόνος στο γόνατο, σφίξιμο στη γάμπα ή ακόμη και να «ξυπνήσει» κάποιος παλιός τραυματισμός», εξηγεί.

Ξεκίνα, λοιπόν, σταδιακά την προσπάθεια. Μπορείς να δοκιμάσεις αρχικά μικρές αυξομειώσεις στην κλίση του διαδρόμου. «Ξεκινήστε με κλίση έως και 5%, στη συνέχεια μειώστε στο 2%. Αργότερα, πηγαίνετε από μια κλίση 8% στο 3%, επαναλαμβάνοντας για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, ανεβείτε στο 10%. Αυτό δίνει στους πνεύμονες, τα γόνατα και τους γοφούς χρόνο αποκατάστασης», καταλήγει. 

Πηγή: Savoir Ville