Θεοδωρίδου: Η 3η δόση αποτελεί το κύριο όπλο στην αντιμετώπιση της «Όμικρον»

Οι γιορτινές ημέρες περνούν υπό τη σκιά της παραλλαγής "Όμικρον" και τα στοιχεία που υπάρχουν δείχνουν τη μεγάλη μεταδοτικότητα του ιού, τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρίας Θεοδωρίδου, στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Όπως είπε ο κίνδυνος εισαγωγής είναι μικρότερος μεν σε σύγκριση με την "Δέλτα", η διάρκεια νοσηλείας είναι κατά 40% μικρότερη, τα δεδομένα θνησιμότητας ακόμη θέλουν τεκμηρίωση και ο κίνδυνος επαναλοίμωξης είναι πολύ μεγαλύτερος και φαίνεται ότι υποεκτιμάται. 

Η κα Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στα δεδομένα μελετών για τη διαφυγή του ιού από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που δημιουργούνται από τον εμβολιαζόμενο ή από τον νοσούντα σημειώνοντας πως η μεγάλη ανησυχία των επιστημόνων είναι στο μεγάλο αριθμό των μεταλλάξεων που φέρει η πρωτείνη ακίδα της "Όμικρον".

Όπως τόνισε σύμφωνα με πρόσφατες δημοσιεύσεις ο ορός ατόμων που είχαν νοσήσει ή είχαν εμβολιαστεί ακόμα και με την ενισχυτική δόση δείχνει μειωμένη εξουδετερωτική ικανότητα, ωστόσο σε μία μελέτη -από τις πολλές που έχουν δημοσιευθεί- γράφεται το σχόλιο ότι παρά την μείωση της εξουδετερωτικής ικανότητας η τρίτη δόση εξακολουθεί να είναι ο παράγων με τον οποίο αντιμετωπίζεται επιτυχώς η λοίμωξη.

«Η τρίτη δόση αποτελεί το κύριο όπλο της παραλλαγής» επισήμανε η ίδια.

Σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί είναι προστατευτικά έναντι της σοβαρής νόσου και του θανάτου σε σχέση με τα αναδυόμενα στελέχη. Μέχρι σήμερα, είπε η κυρία Θεοδωρίδου, δεν προτείνεται τροποποίηση των εμβολίων σε σχέση με την μετάλλαξη "Όμικρον" και φαίνεται ότι μελλοντικά τα εμβόλια θα εφαρμόζονται όπως και αυτά της γρίπης.

Διεθνώς το 2021 θεωρείται το έτος θαυμαστής πορείας και εξέλιξης του τομέα των εμβολίων, σημείωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. 

Όπως είπε σήμερα υπάρχουν 26 εμβόλια κατά του κορωνοιου που έχουν εγκριθεί, ενώ αλλά 200 είναι υπό ανάπτυξη. 

Υπενθύμισε πως η εκστρατεία εμβολιασμού «Ελευθερία» ξεκίνησε με το εμβόλιο της Pfizer και στην συνέχεια με την προσθήκη και άλλων εμβολίων όπως Αstrazeneca, Μoderna, Johnson & Johnson και σημείωσε πως ο αρχικός ενθουσιασμός εμφάνισε μια χαλάρωση λόγω της εμφάνισης των αρνητών εμβολιασμού και αμφισβήτησης του εμβολίου ενώ στο πρόγραμμα εμβολιασμού προστέθηκαν οι έφηβοι και τα παιδιά 5-12 ετών καθώς και η χορήγηση ενισχυτικής δόσης.

«Εμπιστευόμαστε την επιστήμη και εμβολιαζόμαστε», τόνισε η ίδια καταλήγοντας.

Πηγή: skai.gr