Δωρεά Οργάνων: Πώς μπορεί κανείς να γίνει δωρητής

Η διαδικασία από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων

Η προσφορά οργάνων είναι η ύψιστη απόδειξη αγάπης και ανθρωπιάς- μόλις σήμερα ένα κοριτσάκι 10 ετών δέχθηκε κερατοειδή από την 21χρονη Εμμα, ελπίζοντας να ξαναδεί έχοντας χάσει το φως του σε ηλικία 2,5 ετών. Η Εμμα που χάθηκε άδικα στα 21 της χρόνια έχει δώσει ήδη ζωή σε άλλους τέσσερις ανθρώπους.

    
Σύμφωνα με τον Ε.Ο.Μ. η πιθανότητα να χρειαστούμε εμείς οι ίδιοι, κάποια στιγμή της ζωής μας, ένα μόσχευμα είναι πολύ μεγαλύτερη από την πιθανότητα να δωρίσουμε τα όργανα μας μετά θάνατον.
Δωρεά Οργάνων και Ιστών γίνεται από την προσφορά των οργάνων προς μεταμόσχευση από έναν συνάνθρωπό μας που δεν είναι πια στη ζωή.
Ένας δότης, μπορεί να σώσει έως και 8 ασθενείς που χρήζουν μεταμόσχευσης οργάνων και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής ή ακόμη και να σωθούν έως μέσω της Δωρεάς Ιστών.

Η διαδικασία  είναι απλή αλλά ανεκτίμητη.


Πραγματοποιείται με εγγραφή στο «Μητρώο Δωρητών» συμπληρώνοντας τη «Δήλωση Δωρεάς Οργάνων και Ιστών», η οποία είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ΕΟΜ ( eom.gr) και στα γραφεία του (Αν. Τσόχα 5, Αθήνα).
Οι τρόποι υποβολής της δήλωσης είναι: α) αυτοπροσώπως στην έδρα του ΕΟΜ, β) με συστημένη επιστολή προς τον ΕΟΜ, που περιέχει τη δήλωση με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής, γ) ηλεκτρονικά μέσω εφαρμογής της ιστοσελίδας του ΕΟΜ και χρήσης των διαπιστευτηρίων του taxisnet (όνομα χρήστη, κωδικός πρόσβασης), δ) με κάθε άλλο τρόπο, που διασφαλίζει το γνήσιο της υπογραφής και ανακοινώνεται από τον ΕΟΜ. Λίγο καιρό μετά την εγγραφή στο μητρώο δωρητών οργάνων ο δωρητής λαμβάνει μία κάρτα, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία του και ο αριθμός του στο μητρώο. 

Σε περίπτωση που θέλετε να τροποποιήσετε κάποια από τα στοιχεία της δήλωσής σας θα πρέπει να διαγραφείτε και να εγγραφείτε εκ νέου.


Τα όργανα από πολλούς δυνητικούς δότες δεν αξιοποιούνται προς μεταμόσχευση επειδή δεν προέβησαν ποτέ σε αίτηση δωρεάς οργάνων ή δεν είχαν συζητήσει ποτέ εν ζωή με την οικογένειά τους τη θετική τους στάση απέναντι σε αυτό. Ας το αλλάξουμε αυτό! Χαρίστε απλόχερα ζωή.
 

Πηγή: skai.gr