Κλείσιμο

Εξώδικο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου προς τον ΕΟΠΥΥ

Εξώδικο κατά του ΕΟΠΥΥ απέστειλε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), αναφέροντας ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει «φανεί απολύτως ασυνεπής» στις συμβατικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για τη συλλογική σύμβαση προμήθειας φαρμάκων.

Ο ΠΦΣ κατηγορεί τον ΕΟΠΥΥ ότι δεν έχει καταβάλει έως σήμερα στους φαρμακοποιούς την αξία των συνταγών που έχουν υποβάλει για λογαριασμό των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ για το μήνα Μάρτιο 2012. Μάλιστα, αναφέρει ότι οι οφειλές του Ταμείου προς τους φαρμακοποιούς ξεπερνούν για το ως άνω διάστημα το ποσό των διακοσίων εβδομήντα δύο εκατομμυρίων ευρώ και λαμβανομένων υπ’ όψιν των οφειλών για το 2011, τα συσσωρευμένα χρέη προς τα φαρμακεία ανέρχονται σε πεντακόσια σαράντα εκατομμύρια ευρώ.

Ο Σύλλογος δηλώνει ότι θα προβεί στην αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από την 23η Μαΐου 2012, μέχρι την εξόφληση όλων των οφειλών του Ταμείου σας προς τα φαρμακεία.

Ο ΠΦΣ τονίζει ότι η μη καταβολή των οφειλών του ΕΟΠΠΥ, έχει οδηγήσει το σύνολο του κλάδου σε συνθήκες πλήρους οικονομικής ασφυξίας, παντελούς ελλείψεως ρευστότητας και σε αδυναμία λειτουργίας των φαρμακείων.

Μάλιστα, κάνει λόγο για «παράνομη και αντισυμβατική συμπεριφορά» εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ που «έχει προκαλέσει το παράδοξο να καλούμαστε να καταβάλουμε εις το Δημόσιο τον αναλογούντα Φ.Π.Α. για τις συνταγές εκείνες, τις οποίες καθυστερείτε να μας πληρώσετε, καθώς επίσης και τον φόρο εισοδήματος για εισόδημα του παρελθόντος έτους, το οποίο ουδέποτε έχουμε λάβει».

Ο ΠΦΣ κατηγορεί τον ΕΟΠΥΥ ότι θέτει σε άμεσο κίνδυνο τους 9.000.000 ασφαλισμένους του, αλλά και τη δημόσια υγεία, καθώς «η έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζουμε και για την οποία είστε αποκλειστικώς υπεύθυνοι, έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη αδυναμία να προβούμε εις την προμήθεια των αναγκαίων φαρμάκων».

Διαβάστε ολόκληρο το εξώδικο ΕΔΩ

Στο μεταξύ, ο ΠΦΣ προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση υπουργικής απόφασης που επιτρέπει τη λειτουργία φαρμακείων από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για τη χορήγηση φαρμάκων . Ο Σύλλογος κάνει λόγο για καταχρηστική και μη νόμιμη απόφαση που ουσιαστικά νοθεύει τα στοιχεία του ανταγωνισμού και οδηγεί σε αφανισμό τα ιδιωτικά φαρμακεία
Πηγή: skai.gr