Αργή η πορεία της αποκλιμάκωσης-Γιατί δεν γίνεται πλήρης άρση των μέτρων

Σε τροχιά αποκλιμάκωσης φαίνεται πως εισέρχεται η πανδημία στη χώρα μας, με τους ειδικούς ωστόσο να προειδοποιούν πως όποια συζήτηση για την πλήρη άρση των μέτρων, κρίνεται για την ώρα πρώιμη.

Οι ενδείξεις που παρουσιάζουν συγκεκριμένοι επιδημιολογικοί δείκτες είναι θετικές και συμβάλλουν στο τοπίο της αποκλιμάκωσης, αλλά ο αριθμός των θανάτων ειδικά μετά τη χθεσινή καταγραφή, εξακολουθεί να προβληματίζει.

Αποσυμπίεση στο ΕΣΥ δείχνουν οι «σκληροί» δείκτες 

Μείωση στον αριθμό των διασωληνωμένων κατά 7% σημειώθηκε σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη, ενώ παράλληλα ανέφερε πως οι ασθενείς στις απλές κλίνες μειώθηκαν και αυτοί σημαντικά. «Το κύμα της Όμικρον συρρικνώνεται σε παγκόσμια κλίμακα, ομοίως και στην Ελλάδα» τόνισε ο καθηγητής.

Ανησυχία όμως συνεχίζει να προκαλεί ο αριθμός των θανάτων που σκαρφάλωσαν στους 93 κατά το χθεσινό 24ωρο, με βάση την έκθεση του ΕΟΔΥ.

Τα κρούσματα δείχνουν να έχουν σταθεροποιηθεί κοντά στα 20.000 ημερησίως, καθώς εχθές ανακοινώθηκαν 19.504 νέες μολύνσεις.

Χαλάρωση αλλά όχι πλήρη άρση των μέτρων-Οι ειδικοί εξηγούν

«Έχουμε σιγά σιγά μια ήπια απελευθέρωση αλλά πρέπει να παραμένουμε προστατευμένοι» τόνισε με αφορμή τη νέα χαλάρωση μέτρων που ξεκινά αύριο Σάββατο, η αναπληρώτρια Υπουργός υγείας, Μίνα Γκάγκα κατά τη χθεσινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ενώ είπε πως ακόμα «δεν είμαστε έτοιμοι για πλήρη άρση μέτρων».

Στάθηκε δε και στα νέα όπλα, όπως τα χαρακτήρισε, για την αντιμετώπισης της πανδημίας στη χώρα μας, τα οποία είναι τα πρωτεϊνικά εμβόλια της Novavax και της Sanofi. Το πρώτο αναμένεται να έρθει στη χώρα μας την επόμενη εβδομάδα ενώ στα τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου θα φτάσει το δεύτερο.

Από την πλευρά της η Παιδίατρος - Λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου, εξήγησε πως η χαλάρωση των μέτρων δεν σημαίνει παράλληλα πως λήγει η πανδημία ενώ συμφώνησε και η ίδια πως η χώρα δεν είναι έτοιμη να προχωρήσει σε πλήρη άρση των περιορισμών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε με τις δηλώσεις του και ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης ο οποίος εκτίμησε μάλιστα περεταίρω βελτίωση της κατάστασης γεγονός που επιτρέπει όπως είπε  την επιστροφή στην κανονικότητα «καταρχήν για τους εμβολιασμένους».

Τέλος, μέσω του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος μίλησε για την απειλή που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι ανεμβολίαστοι από τον ιό και για ενδεχόμενες επιπτώσεις: «Δεν γνωρίζουμε τις επιπτώσεις της Όμικρον στους ανεμβολίαστους εκεί οι επιπτώσεις μπορεί να συνεχίσουν να είναι σημαντικές αν δεν προσέχουν... Αν δεν προσέχουν, θα υπάρχουν προβλήματα (..) 300.000 άνω των 60 δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, γι’ αυτό επιμένουν κάποιοι σκληροί δείκτες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Πηγή: skai.gr