Υπόθεση Βαλεντίν: Ποινική δίωξη σε βάρος του πατέρα κι ενός φίλου του

Δημήτρης Δαμιανός

Ποινική δίωξη για το κακούργημα της διευκόλυνσης παράνομης εξόδου αλλοδαπού απο τη χώρα και τρία πλημμελήματα άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος του πατέρα της 7χρονης Βαλεντίν και ενός συλληφθέντα, φιλικού προσώπου του πατέρα.

Άλλοι 5 κατηγορούνται για πλημμελλήματα. Ολοι τους παραπέμφθηκαν στον ανακριτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος υποστήριξε οτι τον Μάρτιο του 2019 ταξίδεψε στη Γαλλία, οπου και συνάντησε τη βιολογική μητέρα του παιδιού.

Όπως φέρεται να υποστήριξε, αυτή του ζήτησε και κανόνισε τη μεταφορά του παιδιού στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τις ιδιες πληροφορίες, ο ίδιος υποστήριξε οτι συνόδευσε ε το παιδί του στο αεροδρόμιο, το οποίο ταξιδεψε με νόμιμο εγγραφο στις 21 Δεκεμβρίου στη Γαλλία με συνοδό φίλη φίλης του. Φέρεται να κατέθεσε οτι το παιδί ταξιδεψε στη Λιόν χωρίς να μπορεί να δώσει συγκεκριμενη διεύθυνση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς παρακολουθησαν τη βιντεοκλήση του πατέρα προς τη Βαλεντίν, οπου το παιδί του ηταν ευδιαθετο, δε φαινόταν φοβισμενο, ενω δίπλα του ηταν μια γυναίκα. Ο ιδιος φέρεται να κατέθεσε οτι απο την ημέρα εξαφανισης του παιδιού μέχρι και την προσαγωγή του μιλουσε καθημερινά με τη Βαλεντίν. Δεν ειχε επικοινωνήσει προσφατα με τη μητέρα του παιδιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα οσα εχει πει μέχρι τώρα είναι σε καποιες περιπτώσεις αντιφατικά κι ασυνάρτητα.

Ο ιδιος μιλώντας λίγο νωρίτερα με δημοσιογράφους υποστήριξε οτι δε γνώριζε αρχικά οτι η μητέρα του παιδιού ζει. Φέρεται να ειπε 'Το εμαθα οτι η γυναίκα μου ζει και αποφάσισα το Μαρτιο του 19 να ταξιδέψω στη Γαλλία για να τη συναντήσω.  

Το σχέδιο για τη διαφυγή του παιδιού ηταν δικό μου. Δεν μπορούσα να μεγαλώ μόνος μου ενα κοριτσάκι.

Το παιδί ταξιδέψε στις 21 /12 με διαβατήριο άλλου παιδιού, δεν το πήγα ο ίδιος στο αεροδρόμιο αλλά φίλη μου και σήμερα το πρωί στη συνομιλία μέσω βιντεοκλήσης η γυναίκα δίπλα στο παιδί ήταν η μητέρα του, με την οποία δεν είμαστε παντρεμένοι. Το παιδί γεννήθηκε στο Κογκό και η μητέρα του παιδιού μας παράτησε. Ήρθαμε στην Ελλάδα μέσω Αγκολας, Τουρκίας και με βάρκα στη χώρα μας.
Οι υπόλοιποι έξι συλληφθέντες κατηγορούνται και για το πλημμέλημα της παράνομης παραχώρησης διαμονής.  Και οι επτά παραπεμφθήκαν στον 12ο τακτικό ανακριτή, από τον οποίο αναμένεται να λάβουν προθεσμία.