Τσιμέντο μέσα στο πευκοδάσος

Ένας από τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους στην Αττική, το πευκοδάσος Παπαδημητρίου, στα Μελίσσια, οικοδομείται σε ποσοστό 30%, όπως αποκαλύπτει ο ΣΚΑΪ.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ, μετά από αίτημα της δημοτικής αρχής, προχώρησε με προεδρικό διάταγμα τον περασμένο Ιούλιο ( λίγο μετά την πυρκαγιά στην Πάρνηθα) σε τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα οικοδόμησης περίπου 40 στρεμμάτων από τα συνολικά 113 στρέμματα, με συντελεστή δόμησης 0,6.

Ο δήμαρχος Μελισσίων Μανώλης Γραφάκος μιλώντας στο ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι με τον καθορισμό συντελεστή δόμησης προστατεύεται το δάσος, ενώ χαρακτήρισε ανοησίες τα περί οικοδόμησης.

Ωστόσο, δημοτικοί σύμβουλοι που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση υποστηρίζουν ότι με το προεδρικό διάταγμα απεμπολείται κάθε δικαίωμα διεκδίκησης του πευκοδάσους από το δήμο και του δημότες.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο δημοτικός σύμβουλος Μελισσίων Τάσος Καρατζής, υποστήριξε ότι εάν δεν υπήρχαν ιδιωτικά συμφέροντα, δε θα γινόταν η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου, ενώ ο επίσης δημοτικός σύμβουλος Νίκος Τόλιος υποστήριξε ότι ασκούνται πιέσεις, καθώς το ιδιοκτησιακό καθεστώς του νοσοκομείου Παπαδημητρίου είναι υπό αμφισβήτηση εδώ και χρόνια. Παράλληλα, το νοσοκομείο, το οποίο περικλείεται από το πευκοδάσος, πρόκειται σύντομα να μεταφερθεί, πιθανότατα στο Ίλιο.

Η συγκεκριμένη έκταση που ανήκε στη Μονή Πεντέλης, παραχωρήθηκε στην οικογένεια Παπαδημητρίου το 1928.

Φερόμενοι ιδιοκτήτες είναι 5 κατασκευαστικές εταιρείες: Οι δύο συμφερόντων της οικογένειας Παπαδημητρίου και οι άλλες 3 συμφερόντων Σελόντα ιχθυοτροφεία ΑΕ.

 

Πηγή: Κώστας Αλατζάς