Θύματα από τον καύσωνα

Τρεις νεκροί από θερμοπληξία σε Λάρισα, Αίγιο και Μάνη.

Πρόκειται για έναν 76χρονο, μία 84χρονη και μια γυναικα 103 ετών. Όλοι τους είχαν ήδη επιβαρημένη υγεία.

Όπως δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο διοικητής του κέντρου επιχειρήσεων του υπουργείου Υγείας, Παναγιώτης Ευσταθίου, πρόκειται για ηλικιωμένους και ο θάνατός τους δεν συνδέεται άμεσα με τον καύσωνα. Εν τω μεταξύ, 33 άτομα διακομίσθηκαν με προβλήματα στα νοσοκομεία της χώρας, εκ των οποίων έξι νοσηλεύονται με θερμοπληξία.

Την ίδια ώρα, στην Αττική η θερμοκρασία κυμαίνεται από 27 έως 41 βαθμούς, αλλά στις παραθαλάσσιες περιοχές η μέγιστη είναι περίπου 4 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι πνέουν μεταβλητοί ασθενείς έως 4 μποφόρ.

Ανάλογες καιρικές συνθήκες και στη Θεσσαλονίκη, όπου ο υδράργυρος θα φθάσει τη Δευτέρα τους 38 βαθμούς.

Χαμηλότερες οι θερμοκρασίες στο Αιγαίο. Στις Κυκλάδες και την Κρήτη θα φτάσει τους 36 και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 39 βαθμούς Κελσίου.

Σε λειτουργία είναι οι κλιματιζόμενοι χώροι των νομαρχιών και των δήμων, ενώ σε επιφυλακή θα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός τουλάχιστον έως την Πέμπτη καθώς οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν για τουλάχιστον 2 με 3 ημέρες ακόμα.

Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, την Τρίτη και την Τετάρτη, οι δημόσιες υπηρεσίες θα κλείσουν στις 12 το μεσημέρι.

Ξεπέρασε το όριο επιφυλακής το όζον στην ατμόσφαιρα. Το μεσημέρι της Δευτέρας, άγγιξε στους Θρακομακεδόνες τα 248 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Τον περιορισμό των μετακινήσεων με αυτοκίνητα συστήνει το ΥΠΕΧΩΔΕ προκειμένου να περιοριστούν οι τιμές των ρύπων.

Σε δηλώσεις του το πρωί της Δευτέρας ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Παναγιώτης Φούρλας απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους πολίτες να τηρούν τις οδηγίες της πολιτείας για την αντιμετώπιση του καύσωνα.

Εν τω μεταξύ, ρεκόρ όλων των εποχών σημειώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρα στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Ξεπέρασε τα 10.050 μεγαβάτ.

Μικροδιακοπές σημειώνονται σε Μαρούσι, Βριλήσσια και Κηφισιά.

Έκκληση στους καταναλωτές για εξοικονόμηση ενέργειας απηύθυνε μέσω του ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας.

Δεν χρειάζεται τις μεσημεριανές ώρες να λειτουργούν όλες οι ηλεκτρικές συσκευές ταυτόχρονα δήλωσε ο κ. Σιούφας, ούτε τα κλιματιστικά να λειτουργούν με ανοιχτές πόρτες και παράθυρα.

Όπως είπε, μέχρι στιγμής το φαινόμενο έχει αντιμετωπιστεί με συνέπεια και υπευθυνότητα και έτσι δεν υπήρξαν προβλήματα.

Πηγή: skai.gr