Κλείσιμο

Θεσσαλονίκη: Αντιδράσεις από πολίτες για το κόψιμο 41 δέντρων στην πλατεία Ρωμαϊκής Αγοράς λόγω επικινδυνότητας

Το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης απέρριψε το αίτημα που είχε καταθέσει το Δίκτυο για το Αστικό Πράσινο «SOSε τα δέντρα» και οι λεύκες θα κοπούν κανονικά

Παρέμβαση εισαγγελέα προκάλεσε το ζήτημα της κοπής 41 φυλλοβόλων δέντρων (λεύκες) στην πλατεία Ρωμαϊκής Αγοράς, ύστερα από αντιδράσεις πολιτών της Θεσσαλονίκης που εναντιώνονται στη σχετική απόφαση του κεντρικού δήμου.

Ο εισαγγελέας ποινικής δίωξης παρήγγειλε από το Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθεί, εάν είναι παράνομες ή όχι αυτές οι κοπές. Είχαν προηγηθεί νωρίτερα καταγγελίες στην Αστυνομία από εκπροσώπους φορέων οικολόγων και συλλογικοτήτων.

Για τον ίδιο λόγο προσέφυγαν και στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα, με τα οποία ζητούν να «παγώσουν» οι κοπές.

Ωστόσο, το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης απέρριψε σήμερα το αίτημα που είχε καταθέσει το Δίκτυο για το Αστικό Πράσινο «SOSε τα δέντρα».

Έτσι ο δήμος Θεσσαλονίκης έλαβε το πράσινο φως ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα τις παρεμβάσεις για την αντικατάσταση 41 επικίνδυνων δέντρων στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ενώπιον της προέδρου Πρωτοδικών, εξετάστηκε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρασίνου του δήμου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Σωτηριάδης, ο οποίος έκανε λόγο για επικίνδυνα δέντρα.

Τόνισε δε, ότι κατά το προηγούμενο έτος (2022) καταγράφηκε αύξηση σε πτώσεις δέντρων και ο δήμος Θεσσαλονίκης κλήθηκε σε 29 περιπτώσεις να προχωρήσει σε αποζημιώσεις, ακολουθώντας τη διαδικασία τού εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Από την πλευρά του Δικτύου «SOSε τα δέντρα» κατέθεσε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη» Μιχάλης Τρεμόπουλος, ζητώντας να σταματήσει η καταστροφική -όπως ανέφερε- κοπή των δέντρων και να αξιολογηθεί κάθε περίπτωση ξεχωριστά (χρησιμοποίησε τον όρο «δεντρο-χειρουργική»).

Πηγή φωτογραφίας voria.gr

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ