Συσκευή για δημόσιους χώρους σώσει από αιφνίδιο καρδιολογικό θάνατο

Σωτήρια συσκευή είναι σύμφωνα με τους καρδιολόγους, ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής. Πρόκειται για ένα μικρό μηχάνημα που εγκαθίσταται σε δημόσιους χώρους και μπορεί να σώσει από αιφνίδιο καρδιολογικό θάνατο, χορηγώντας ρεύμα και επαναφέροντας σε λειτουργία την καρδιά του ασθενή. Η ανακοπή καρδιάς κατά το κοινώς λεγόμενο, έχει ένα και μοναδικό γνώρισμα: το γεγονός ότι η μάχη για τη ζωή κερδίζεται ή χάνεται μέσα στα πρώτα 3-5 λεπτά.
Κάθε χρόνο, μόνο στο λεκανοπέδιο της Αττικής χάνουν τη ζωή τους περίπου δυόμισι χιλιάδες άνθρωποι από αιφνίδιο καρδιολογικό θάνατο. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι πολλοί συνάνθρωποί μας θα μπορούσαν να σώζονται αν επεκτεινόταν και στη χώρα μας ο θεσμός της εγκατάστασης αυτόματων απινιδωτών στους πολυσύχναστους δημόσιους χώρους. Ο εξωτερικός απινιδωτής είναι μικρός, ελαφρύς και πολύ εύκολος στη χρήση καθώς οι οδηγίες δίνονται φωνητικά στο διασώστη και στα ελληνικά. Σε χώρες του εξωτερικού πολλοί απλοί πολίτες, χωρίς καμία εξειδικευμένη γνώση, έχουν χρησιμοποιήσει απινιδωτή και έχουν καταφέρει να σώσουν τις ζωές συνανθρώπων τους.
Όπως επισημαίνει ο καθηγητής καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της β‹ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αττικόν», Δημήτρης Κρεμαστινός το 16% των αιφνίδιων καρδιακών θανάτων συμβαίνουν σε δημόσιους χώρους. Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο παράδειγμα με τον συνδικαλιστή των ΕΛΤΑ που έχασε τη ζωή του από ανακοπή. Αν στο ξενοδοχείο υπήρχε εγκατεστημένος απινιδωτής η ζωή του ανθρώπου κατά πάσα πιθανότητα να είχε σωθεί.
Τα στατιστικά στοιχεία για τα περιστατικά αιφνίδιου καρδιολογικού θανάτου στη χώρα μας, είναι απογοητευτικά- ειδικά για την Αττική. Κατά την τελευταία 20ετία η θνητότητα από νοσήματα του καρδιαγγειακού συστήματος εμφανίζει μείωση, εκτός από τα θύματα ανακοπής. Στην Αττική το ΕΚΑΒ καλείται σε 8-10 ανακοπές ημερησίως, και σε πολλές περιπτώσεις όταν το φτάνει το ασθενοφόρο φτάνει ήδη αργά.
Σημειώνεται ότι για κάθε λεπτό που περνά μετά την ανακοπή η πιθανότητα επιβίωσης -μειώνεται κατά 7%-10%.
Ορσαλία Φυτά
Πηγή: skai.gr