Κλείσιμο

Στους 59 οι νεκροί

Ανεβαίνει διαρκώς ο αριθμός των νεκρών από τη φονική λαίλαπα που σαρώνει τη χώρα.

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δύο τραυματίσθηκαν σοβαρά στη μάχη με τις φλόγες στην περιοχή Μύστρος, στην Εύβοια. Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοούμενων. Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον στους 59, καθώς δύο άνθρωποι βρέθηκαν απανθρακωμένοι στον Πλάτανο Ηλείας, απ' όπου το μεσημέρι πέρασε η πυρκαγιά.

Μαίνεται η πυρκαγιά στην αρχαία Ολυμπία. Σώθηκε την τελευταία στιγμή το νέο αρχαιολογικό μουσείο Ολυμπίας, μετά την έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστών.

/
• • • Σοβαρά έχει πληγεί το έμβλημα της Ολυμπίας, ο Κρόνιος Λόφος, που ήταν αφιερωμένος στον πατέρα του Δία, Κρόνο. Πολλές αρχαιότητες έχουν καεί στο νομό Ηλείας κυρίως ακροπόλεις των προϊστορικών και κλασικών χρόνων. Απειλείται το αρχαίο στάδιο.

Για υπεράνθρωπη προσπάθεια προκειμένου να μείνουν ανέπαφοι ο αρχαιολογικός χώρος, το στάδιο και το μουσείο της αρχαίας Ολυμπίας έκανε λόγο ο υπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Βουλγαράκης ο οποίος μετέβη στη περιοχή. Πρόσθεσε ότι στην περιοχή θα παραμείνουν δυνάμεις προκειμένου να διασφαλισθεί ότι δεν θα κινδυνεύσουν οι χώροι. Πάντως, ο υπουργός Πολιτισμού έγινε στόχος αποδοκιμασιών από κατοίκους της περιοχής, που διαμαρτύρονταν για ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού.
Σε ετοιμότητα οι αρχές για την εκκένωση, αν χρειασθεί, του νοσοκομείου Κρέστενας, όπως είπε στο ΣΚΑΪ ο Παναγιώτης Ευσταθίου, διοικητής του εθνικού κέντρου επιχειρήσεων του υπουργείου Υγείας.

Δεκάδες εγκλωβισμένοι βρίσκονται στα χωριά Φασκομηλιά και Φρυγαλία, στη Ζαχάρω.

Τέσσερα ελικόπτερα της πολεμικής αεροπορίας κατευθύνονται στην περιοχή προκειμένου να επιχειρήσουν να τους παραλάβουν.

Εκκενώθηκαν νωρίτερα τα χωριά Λέπραιο, Μουζάκι και το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη.

Στο νομό Ηλείας, 150 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στις Μηλιές, 20 σε εκκλησία, 12 αγνοούνται δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο κοινοτάρχης. Δεκάδες άνθρωποι αγνοούνται και στο χωριό Βουλιαγμένη. Στάχτη έγινε το χωριό Πλάτανος .

Καίγονται σπίτια στη Βαρβάσαινα. Άμεσο κίνδυνο αντιμετωπίζουν τα χωριά Σαλμώνη, Πελόπιο, Χελιδόνι, Γιανιτσοχώρι και Πρασιδάκι.

Εκκενώνεται το Καρνάσι στην Καλαμάτα.

Πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι της Αρτεμισίας.

Σε πύρινο κλοιό εξακολουθεί να βρίσκεται η Μεγαλόπολη, Αραχαμίτες, Σέα, Λεοντάρι και Μαυρίκι, ενώ καίγεται το χωριό Γκρέκος.

Στην Αρκαδία η φωτιά από τα Σέκουλα πέρασε τον Αλφειό ποταμό καιει στην περιοχή Ιραίες και πλησιάζει το χωριό Βλαχοκερασιά. Πολλά χωριά έχουν εκκενωθεί, μεταξύ των οποίων Κακουρέϊκα και Κοκορά.

Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα στη Λακωνία. Κινδυνεύει το χωριό Στεφανιά και Δαφνή. Εκκενώθηκε το Λάγιο. Κλειστός ο εθνικός δρόμος από Κροκέες προς Γύθειο.

Υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά στο Σοφικό Κορινθίας.

Πηγή: skai.gr