Κλείσιμο

Στον Αρειο Πάγο θα κριθεί τελικά η συνταγματικότητα ή μη του νόμου για τα τραπεζικά στελέχη

Της Ιωάννας Μάνδρου

Ο Αρειος Πάγος θα κρίνει τελικά τον νόμο για την ποινική μεταχείριση των τραπεζικών στελεχών, μετά την αναίρεση που ασκήθηκε από την Εισαγγελία του ανωτάτου δικαστήριου κατά απόφασης ( βουλεύματος) που εκδόθηκε για εκκρεμή ποινική υπόθεση από δικαστικό συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

Η αναίρεση ασκήθηκε από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Παπαγεωργίου και αφορά τον νόμο 4637 που ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 2019 και προέβλεψε, ότι στο εξής η δίωξη των τραπεζικών στελεχών δεν θα γίνεται αυτεπάγγελτα από τον εισαγγελέα,  αλλά μετά από έγκληση που θα υποβάλλουν, όταν το κρίνουν, τα πιστωτικά ιδρύματα.

Πέραν της κατάργησης του αυτεπάγγελτου της δίωξης για τα τραπεζικά στελέχη, ο συγκεκριμένος νόμος όρισε επίσης  ότι το αδίκημα της απιστίας για τα στελέχη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από κακούργημα στο εξής θα διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος.

Για τις εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον της δικαιοςύνης ο νόμος του περασμένου Νοεμβρίου που πλέον θα κριθεί ως προς τη συνταγματικότητα του η μη από το ανώτατο δικαστήριο, όρισε και κάτι ακόμα.

Μετά την κατάργηση του αυτεπάγγελτου της δίωξης των τραπεζικών στελεχών, έθεσε προθεσμία τεσςάρων μηνών στα πιστωτικά ιδρύματα να υποβάλλουν μηνήσεις κατά στελεχών τους, αν ήθελαν τη διάσωση των εκκρεμών υπόθεσεων αλλιώς αυτές θα έκλειναν δικαστικά, όπως συνέβη και στην υπόθεση δανειοδότησης από πιστωτικό ίδρυμα σε επιχειρηματικό όμιλο για την οποία η δίωξη έπαυσε καθώς η τράπεζα δεν κινήθηκε με έγκληση.

Κατά αυτού του βουλεύματος που έπαυσε τη δίωξη τόσο κατά των τραπεζικών στελεχών όσο και κατά του ιδιώτη ασκήθηκε η αναίρεση, η οποία θα κρίνει το μείζονος σημαςίας θέμα υπό μορφή πιλοτικής δίκης. ξεκαθαρίζοντας αν ο νόμος αυτός θα κριθεί η όχι συνταγματικός.

Πάντως από τα δικαστικά συμβούλια των Πλημμελειοδικών ήδη έχουν εκδοθεί αντιφατικές αποφάσεις επί του θέματος, καθώς τρία βουλεύματα έχουν παύσει τη δίωξη κρίνοντας τον νόμο συνταγματικό και άλλα τρία έχουν κρίνει το αντίθετο, δηλαδή έχουν κρίνει τον νόμο αντισυνταγματικό.

Επίσης το Εφετείο, σε σύνθεση Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου επίσης έπαυσε τη δίωξη για τραπεζικά στελέχη για το αδίκημα της απιστίας, απόφαση η οποία αναμένεται μόλις καθαρογραφεί να απασχολήσει την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Πηγή: skai.gr