Στην Πάρνηθα ο Γ. Σουφλιάς

Στις πυρκαγιές δε χωράει λαϊκισμός και μικροκομματική εκμετάλλευση, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, επιθεωρώντας τις εργασίες αποκατάστασης των καμένων πλαγιών του βουνού, στην Πάρνηθα.

Ο κ. Σουφλιάς συνέστησε αυτοσυγκράτηση και συστράτευση στο θέμα των πυρκαγιών και πρόσθεσε ότι η χώρα μας περνάει δύσκολες στιγμές.

Σε ερώτηση αν υπήρξε καθυστέρηση στο αίτημά μας για παροχή βοήθειας με πυροσβεστικά μέσα από τη Ρωσία, ο κ. Σουφλιάς απάντησε χαρακτηριστικά: Ό,τι και να κάνει κανείς στην Ελλάδα κατηγορούμενος θα βγει. Εγώ βρίσκω πολύ θετικό ότι ζητήσαμε βοήθεια από τους Ρώσους. Ήταν μια πολύ θετική πράξη του πρωθυπουργού να τηλεφωνήσει στον κ. Πούτιν. Κανείς δεν περίμενε ότι θα είχαμε τόσο μεγάλη έκταση πυρκαγιών.

Ο υπουργός παρακολούθησε από κοντά τις εργασίες αποκατάστασης που ξεκίνησαν εδώ και έξι μέρες στις καμένες πλαγιές του βουνού με κορμοδέματα και κλαδοπλέγματα, αλλά και ξυλοφράγματα.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ρυθμό που προχωρούν οι εργασίες, διευκρίνισε, ωστόσο, ότι επειδή στη συγκεκριμένη περιοχή τα νερά που θα κατέβουν από το βουνό θα διασχίσουν πυκνοκατοικημένες περιοχές, επιβάλλεται τα έργα να προχωρήσουν πολύ γρήγορα.

Στο πλαίσιο των αντιπλημμυρικών έργων εξετάζεται το ενδεχόμενο να κατασκευαστεί ένα φράγμα εκεί που αρχίζει το ρεύμα Γιαννούλης, το οποίο διέρχεται από την περιοχή της Φυλής κοντά στην Μονή Κλειστών.

Επίσης έχουν διατεθεί πόροι ύψους 120 εκατομ. ευρώ για την κατασκευή αγωγού πέντε επί πέντε στο ρέμα της Εσχατιάς, που διασχίζει το Μενίδι, τα Άνω Λιόσια και το Καματερό.

Επίσης ο υπουργός ανέφερε ότι δημοσιεύθηκε ήδη στην εφημερίδα της κυβερνήσεως το προεδρικό διάταγμα για τον τριπλασιασμό των ορίων του εθνικού δρυμού, ενώ η απόφαση που ισχύει για την Πάρνηθα (δηλ. να μην ισχύει η αναστολή στις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην περιπτώσεις που γίνεται προσφυγή από τους αυθαιρετούχους), θα εφαρμοστεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα, με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Η επίσκεψη του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ στην Πάρνηθα ήταν αποκαλυπτική της αδυναμίας της κυβέρνησης να παρέμβει, όπως λέει, προκειμένου να ιάνει τις πληγές από την καταστροφή στην Πάρνηθα, δήλωσε ο υπεύθυνος Δημοσίων Έργων και Περιβάλλοντος του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος.
Πηγή: skai.gr