Στη Βουλή επισήμως η τροπολογία για την εξυγίανση της ΛΑΡΚΟ - Ψηφίζεται την Τετάρτη

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Κρατική επιχορήγηση ύψους περίπου 35 εκατομμυρίων ευρώ ως κεφάλαιο κίνησης μέχρι τη διενέργεια των διαγωνισμών πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας σε δύο κομμάτια και μείωση των μισθών κατά 25%, με στόχο την αποφυγή του «ξαφνικού θανάτου» της, προβλέπει μεταξύ άλλων η τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εξυγίανση της ΛΑΡΚΟ, που κατατέθηκε επισήμως απόψε Τρίτη στη Βουλή.

Εν συνεχεία θα ακολουθήσει το σχέδιο με εγκατάσταση του ειδικού διαχειριστή, ο οποίος θα αναλάβει και το μεσοσταθμικό «ψαλίδι» του μισθολογικού κόστους κατά 25% στις διαφορετικές κατηγορίες προσωπικού, μέσω κατάργηση επιδομάτων εορτών, αδείας παραγωγής κ.λπ.

Η εταιρία θα τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης κατά τη διάρκεια της οποίας θα πρέπει να ξεκαθαριστούν μείζονα ζητήματα, όπως το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εγκαταστάσεων της Λάρυμνας, θέμα το οποίο θα τεθεί σε διαιτησία, καθώς παραμένει ασαφές εάν οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις ανήκουν στην εταιρία ή στο ελληνικό δημόσιο.

Παράλληλα, ο ειδικός διαχειριστής θα πρέπει σε στενό χρονικό πλαίσιο να εκκινήσει τη διαδικασία καταγραφής του ενεργητικού της ΛΑΡΚΟ Α.Ε, ώστε να επιλυθεί η εκκρεμής διαφορά με το ελληνικό δημόσιο.

Κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού κι εφόσον αυτός δεν αποδώσει καρπούς εντός ευλόγου χρόνου, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η δραστηριότητα της εταιρίας με νέες επενδύσεις και άλλες προοπτικές και ταυτόχρονα να ικανοποιηθούν σε ικανοποιητικό βαθμό οι πιστωτές, το σχέδιο προβλέπει την υποχρεωτική αίτηση πτώχευσης εκ μέρους του διαχειριστή.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείο Οικονομικών για την κύρωση της ΠΝΠ του περασμένου Δεκεμβρίου σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα και την παράταση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, το οποίο ψηφίζεται αύριο στην Ολομέλεια.

Η συζήτηση και ψήφιση της εν λόγω τροπολογίας αναμένεται να αποτελέσει πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ τουλάχιστον, που θεωρούν το προωθούμενο σχέδιο για τη ΛΑΡΚΟ αιτία «πολέμου», εξαπολύοντας ήδη σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργού Περιβάλλοντος.

Για το τελευταίο «φιλί ζωής» ώστε να παραμείνει η εταιρία ζωντανή μέσω ιδιώτη επενδυτή που θα μπορεί να προχωρήσει στις απαραίτητες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό της εξόρυξης και την παραγωγή της ΛΑΡΚΟ για τη μετάβασή της σε αναπτυξιακή τροχιά επ' ωφελεία όλων, έχει κάνει λόγο από την πλευρά του ο Κωστής Χατζηδάκης, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο «μη περαιτέρω» και είναι αδύνατον να συνεχιστεί.  

Ολόκληρη η τροπολογία εδώ.