Κλείσιμο

Χατζηδάκης στον ΣΚΑΪ 100,3: Πάνω από 500 εκατ. ευρώ τα χρέη της ΛΑΡΚΟ

Τα χρέη της ΛΑΡΚΟ ανέρχονται σε σχεδόν 500 εκατ. ευρώ, εξήγησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Η ΛΑΡΚΟ χρωστάει 485 εκατ. ευρώ σε ΔΕΗ, τράπεζες, προμηθευτές και εργολάβους, απειλείται με πρόστιμα 50 εκατ. για περιβαλοντικές παραβάσεις, ενώ βάσει απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου καλείται να επιστρέψει 135 εκατ. ευρώ, που κρίθηκαν παράνομες κρατικές ενισχύσεις, στο Δημόσιο, είπε ο κ. Χατζηδάκης. Προσέθεσε, μάλιστα, ότι μόλις μπει ο ειδικός διαχειριστής, οι μισθοί - που κατά μέσο ορό ανέρχονταν πέρυσι στις 40 χιλιάδες ετησίως μεικτά - θα μειωθούν μεσοσταθμικά κατά 25%.

Ο κ. Χατζηδάκης, στη συνέχεια, επεσήμανε πως ο επενδυτής θα διαλέξει τους εργαζόμενους. Ωστόσο, εκτίμησε ότι η πλειονότητα θα προσληφθεί στη νέα εταιρεία, με νέους μισθούς, βάσει εμπειρίας. Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι παρά τα χρέη της εταιρείας προεκλογικά, επί ΣΥΡΙΖΑ δόθηκαν αυξήσεις και έγιναν προσλήψεις.

Το σχέδιο εξυγίανσης της ΛΑΡΚΟ έχει τεθεί προς δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στο σχέδιο περιλαμβάνονται μείωση των υψηλών αποδοχών των εργαζομένων, πώληση του 75% της επιχείρησης μέσα σε ένα έτος ή πτώχευση σε περίπτωση  αποτυχίας του διαγωνισμού.

Αναφερόμενος στην απο-λιγνιτοποίηση, τόνισε ότι θα γίνει στο τέλος του 2023, που θα κλείσουν όλες οι μονάδες. Ανοικτή ως το 2028 θα μείνει η μονάδα «Πτολεμαΐδα 5», καθώς είναι καινούρια και λιγότερο ρυπογόνα.

Με αφορμή χθεσινή συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ και τη στάση του υπέρ της συνέχισης της δραστηριότητας της εταιρείας, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε: «Είδα χθες τον κ. Τσίπρα που ζήτησε να παραμείνουν όλοι οι εργαζόμενοι και να συνεχίσει η επιχείρηση τις δραστηριότητές της. Καλύτερα να είμαστε πλούσιοι και υγιείς, παρά πτωχοί και ασθενείς! Αυτή ήταν η προσέγγισή του. Ο ίδιος Τσίπρας, όμως, που τα λέει όλα αυτά, ξέχασε ότι υπάρχει επιστολή του κ. Τσακαλώτου -που αν δεν κάνω λάθος ήταν υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ- που λέει ότι η κυβέρνησή του έψαχνε ιδιώτη επενδυτή. Δεν είχαν κάνει βεβαίως τίποτα αλλά είχαν στείλει την επιστολή προς την Κομισιόν και πρέπει να μας πουν αν το γράμμα του κ. Τσακαλώτου ήταν μία φάρσα, μία πλάκα της κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή εάν τη μια μέρα λένε αυτά και την άλλη λένε άλλα!».

Τέλος, τόνισε ότι τις επόμενες μέρες υπογράφεται η συμφωνία για την εγκατάσταση στην περιοχή της δυτικής Μακεδονίας ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 2 ΓΙΓΑ ΒΑΤ, το όποιο θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή του.

Ακούστε Live τον ΣΚΑΪ 100,3 εδώ.
 

Πηγή: skai.gr