Κλείσιμο

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Γιάννο Παπαντωνίου

Σε βάθος έρευνα για την προέλευση των 2 εκατομμυρίων ευρώ που εντοπίστηκαν σε λογαριασμό της συζύγου του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου στην πολυσυζητημένη λίστα Λαγκάρντ προχώρησε ο ειδικός ανακριτής Διαφθοράς Γαβριήλ Μαλής που χειρίζεται τις ανακρίσεις για τις μίζες των εξοπλιστικών.

Η σύζυγος του πρώην υπουργού, Σταυρούλα Κουράκου, κλήθηκε σε κατάθεση από τον ειδικό ανακριτή και της ζητήθηκε να συναινέσει για το άνοιγμα του επίμαχου λογαριασμού της στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία.

Επίσης σε κατάθεση κλήθηκε από τον κ. Μαλή και ο επιχειρηματίας και κουμπάρος του Γιάννου Παπαντωνίου, Γεώργιος Κανδαλέπας.

Η κλήση του σε κατάθεση κρίθηκε απαραίτητη καθώς εντοπίστηκαν δύο εμβάσματα με περί τα 500.000 ευρώ το καθένα που κατατέθηκαν από τον Γ. Κανδαλέπα στον λογαριασμό της συζύγου Παπαντωνίου.

Ο επιχειρηματίας δεν έδωσε τη συναίνεσή του για να ανοιχθούν οι λογαριασμοί του (είναι κοινοί με τη σύζυγό του) προκειμένου να διαπιστωθεί η προέλευση των δύο αυτών εμβασμάτων, και γιατί τα χρήματα, περί το 1 εκ. ευρώ, κατατέθηκαν στη σύζυγο Παπαντωνίου.

Μετά την άρνησή του κινήθηκαν από τον ανακριτή διαδικασίες δικαστικής συνδρομής.

Για τον λογαριασμό της συζύγου του πρώην υπουργού που εντοπίστηκε στη λίστα Λαγκάρντ ήδη διώκονται ποινικά τόσο ο ίδιος ο Γιάννος Παπαντωνίου, όσο και η σύζυγός του, ενώ η έρευνα του ΣΔΟΕ για την φορολογική πτυχή της υπόθεσης έχει καταλήξει στον καταλογισμό φόρων και η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαστικά.

Πάντως, η κλήση της συζύγου του Γιάννου Παπαντωνίου στο πλαίσιο των ερευνών για τις μίζες εξοπλιστικών προγραμμάτων εκτιμάται, ως προσπάθεια των δικαστικών Αρχών να διαλευκάνουν πλήρως την προέλευση των χρημάτων που διακινήθηκαν από τον λογαριασμό της στην Ελβετία.

Έτοιμος να συνεργαστεί δηλώνει ο Φουάντ Αλ Ζαγιάτ

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η επιστολή του επιχειρηματία Φουάντ Αλ Ζαγιάτ (δημοσιεύεται σήμερα στην «Καθημερινή») με την οποία δηλώνει την πρόθεσή του «να συνεργαστεί εθελοντικά»με τις ελληνικές δικαστικές Αρχές στο πλαίσιο των ερευνών για τα εξοπλιστικά.

Ο Φουάντ Αλ Ζαγιάντ απέστειλε την επιστολή προς τον ανακριτή Γαβριήλ Μαλή μέσω Λιβάνου, όπως προκύπτει από το συνοδευτικό έγγραφο, και δηλώνει ότι διαμένει στη Δαμασκό της Συρίας.

Καταζητείται από το 2012 με διεθνές ένταλμα σύλληψης καθώς είναι βασικός εμπλεκόμενος στη διακίνηση εκ. ευρώ μαύρου πολιτικού χρήματος προς τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο, στην υπόθεση της προμήθειας των ρωσικών αρμάτων Tor M1.

Ήδη διώκεται ποινικά από την ελληνική δικαιοσύνη μαζί με τον πρώην υπουργό της Κύπρου Ντίνο Μιχαηλίδη, που είναι προφυλακισμένος για τις μίζες των εξοπλιστικών και η δίκη τους έχει προσδιοριστεί για τις αρχές Μαΐου.

Οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές πάντως, δήλωναν πρόθυμες να λάβουν κατάθεση του Φουάντ αν ο ίδιος πράγματι επιθυμεί να συνεργαστεί.
Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου