Κλείσιμο

«Σάρωσε» ο «Έντουαρντ»

Με εννέα συνολικά βραβεία (και 137.945 ευρώ) ο «Εντουαρτ» της Αγγελικής Αντωνίου (και 137.945 ευρώ) ξεπέρασε ακόμα και την «Πολίτικη κουζίνα» (2003) του Τάσου Μπουλμέτη που είχε λάβει οκτώ συνολικά βραβεία, όχι όμως και τις «Νύφες» (2004) του Παντελή Βούλγαρη που κατάφεραν να αποσπάσουν δέκα συνολικά βραβεία.
Πιο συγκεκριμένα, ο «Έντουαρτ» απέσπασε: το 1ο Βραβείο ταινίας Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους ύψους 58.700 ευρώ, τα βραβεία σκηνοθεσίας και σεναρίου (στην Αγγελική Αντωνίου) καθώς και τα βραβεία σκηνογραφίας (στην Ιουλία Σταυρίδου), Μουσικής (από κοινού στους : Κωνσταντίνο Χρηστίδη και Μινω Μάτσα ), Ηχου (στο Νίκο Παπαδημητρίου ), Μοντάζ (στον Τάκη Γιαννόπουλο), Ενδυματολογίας (στην Ιουλία Σταυρίδου) και Μακιγιάζ (στην Φανή Αλεξάκη).
Το 2ο Βραβείο ταινίας Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους (44.025 ευρώ) έλαβε η ταινία του Δημήτρη Κουτσιαμπασιάκου «O γιος του φύλακα» του Δημήτρη Κουτσιαμπασιάκου ο οποίος απέσπασε επίσης το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη (14.675 ευρώ).
Το 3ο Βραβείο ταινίας Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους (29.350 ευρώ) απονεμήθηκε στην ταινία « Πανδώρα» του Γιώργου Σταμπουλόπουλου.
Το 1ο Βραβείο ταινίας Τεκμηρίωσης ή Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων (17.610 ευρώ ) δόθηκε στην ταινία « Οι γαμπροί» του Κίμωνα Τσακίρη
Το 2ο Βραβείο ταινίας Τεκμηρίωσης ή Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων (11.740 ευρώ) στην ταινία τεκμηρίωσης « Ζωντανοί στο Κύτταρο - Σκηνές ροκ» του Αντώνη Μποσκοϊτη.
Την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου - από το γύρισμα της πρώτης (βωβής) αλλά και της πρώτης (ομιλούσας) ελληνικής ταινίας, το πρώτο ελληνικό «γυμνό» στο σινεμά, το πρώτο «έγχρωμο φίλμ, κι άλλες τοπικές κινηματογραφικές πρωτιές - περιέγραφε με αποσπάσματα εικόνων που προβλήθηκαν αλλά και λόγο που άρθρωνε επι σκηνής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης ο ηθοποιός Χρήστος Στέργιογλου. Χρειάστηκε μάλιστα να αλλάξει για κάποια στιγμή «ρόλο» κα από αυτόν του παρουσιαστή ενδύθηκε αυτόν του βραβευόμενου με βραβείο ερμηνείας 2ου Ανδρικού Ρόλου (5.870 ευρώ) για την ερμηνεία του στην ταινία «Ωρες κοινής ησυχίας» της Κατερίνας Ευαγγελάκου.
Το Βραβείο Ερμηνείας 1ου Ανδρικού Ρόλου (11.740 ευρώ) έλαβε ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος για την ερμηνεία του στην ταινία «Πέντε λεπτά ακόμα» του Γιάννη Ξανθόπουλου.
Το Βραβείο Ερμηνείας 1ου Γυναικείου Ρόλου (11.740 ευρώ) έλαβε η Θεοδώρα Τζήμου για την ερμηνεία της στην ταινία «Πανδώρα» του Γιώργου Σταμπουλόπουλου.
Το Βραβείο Ερμηνείας 2ου Γυναικείου Ρόλου (5.870 ευρώ) απονεμήθηκε στη Μαρία Ναυπλιώτου για την ερμηνεία της στην ταινία «Η ψυχή στο στόμα» του Γιάννη Οικονομίδη.
Το Βραβείο Φωτογραφίας (8.805 ευρώ) απονεμήθηκε στον Αρη Σταύρου για τη φωτογραφία στην ταινία «Πεθαίνοντας στην Αθήνα» του Νίκου Παναγιωτόπουλου.
Στην ομιλία του πριν την απονομή του κορυφαίου βραβείου ο υπουργός Πολιτισμού τόνισε μεταξύ άλλων πως «Η Ελλάδα προσφέρεται για την ανάπτυξη της κινηματογραφικής βιομηχανίας και ευθύνη του ΥΠΠΟ είναι να βοηθήσει το ταλέντο των δημιουργών ως ``καλός αγωγός`` των απαιτούμενων αλλαγών στο νόμο για τον κινηματογράφο». Ειδικά για το νέο νόμο ο υπουργός παρέπεμψε στο επικείμενο συνέδριο για τον κινηματογράφο στο οποίο οι κινηματογραφιστές θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις και προτάσεις τους για τις αναγκαίες ρυθμίσεις τις οποίες ο κ. Βουλγαράκης δεσμεύτηκε να λάβει υπόψη του στο σχεδιασμό του νομοσχεδίου.
Πηγή: skai.gr