Κριτική στην Ελλάδα και για την απόφαση δικαστηρίου στην Θεσσαλονίκη που επιτρέπει την έκδοση στην Γαλλία του Αλεξάντρ Βίνικ – του αποκαλούμενου «βασιλιά του bitcoin» – άσκησε η Ρωσία, κλιμακώνοντας τις πιέσεις που ήδη ασκεί στην Αθήνα εξαιτίας της απέλασης ρώσων διπλωματών.

«Οι ελληνικές Αρχές συνεχίζουν να επιδεινώνουν την κατάσταση στις διμερείς σχέσεις υπό πίεση από το εξωτερικό», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στην Μόσχα, σημειώνοντας αιχμηρά πως η απόφαση έκδοσης του Βίνικ ελήφθη έπειτα από τις «μη φιλικές» ενέργειες σχετικά με τους ρώσους διπλωμάτες.

Η ρωσική διπλωματία υποστήριξε πως η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης για τον Βίνικ δεν συνάδει με τις σχέσεις συνεργασίας ανάμεσα στις δικαστικές Αρχές των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι θα έπρεπε να είχε δοθεί προτεραιότητα στο αίτημα της ρωσικής γενικής εισαγγελίας για έκδοση του «βασιλιά του bitcoin» στην πατρίδα του.

«Προφανώς η ρωσική πλευρά δεν μπορεί να αγνοήσει τέτοιες ενέργειες» καταλήγει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ. Η ελληνική Δικαιοσύνη έχει ήδη αποφασίσει πως ο Βίνικ μπορεί να εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου επίσης διώκεται.

Νωρίτερα σήμερα ο έλληνας πρεσβευτής στην Μόσχα κλήθηκε στο ΥΠΕΞ για εξηγήσεις σχετικά με την απέλαση δύο ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα και την απαγόρευση εισόδου σε δύο ακόμα ρώσους πολίτες.

Η Μόσχα τόνισε πως αποδίδει την ελληνική ενέργεια στις Ηνωμένες Πολιτείες, και την συνέδεσε με την σύνοδο κορυφής του NATO, που ολοκληρώθηκε χθες Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Ο Βίνικ κατηγορείται από την Γαλλία για ξέπλυμα χρήματος, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και εκβίαση, σχετικά με απάτες σε βάρος χιλιάδων ανθρώπων παγκοσμίως, ανάμεσά τους και περίπου 100 γάλλους πολίτες.

Πηγή: skai.gr