Κλείσιμο

Πρωτοποριακές θεραπείες για το λέμφωμα

Eντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα που δίνουν οι νέες πρωτοποριακές θεραπείες με τα μονοκλωνικά αντισώματα στους ασθενείς που πάσχουν από κακοήθη λέμφωμα.
Όπως επισήμανε ο καθηγητής αιματολογίας του πανεπιστημίου της Αθήνας και πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, Γεράσιμος Πάγκαλης, με τη συγκεκριμένη θεραπεία επιτυγχάνεται σε ορισμένες κατηγορίες ασθενειών, ίαση που αγγίζει το 90%.
Στη χώρα μας περίπου 1.500 άτομα προσβάλλονται κάθε χρόνο από 40 είδη διαφορετικών λεμφωμάτων, ενώ μόνο στο Κέντρο Αναφοράς Λεμφώματος του Λαϊκού Νοσοκομείου παρακολουθούνται τα τελευταία 20 χρόνια περισσότεροι από 15.000 ασθενείς με λέμφωμα.
Τα αποτελέσματα της θεραπείας αυτής, που πραγματοποιείται σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, είναι εντυπωσιακά, αφού μέχρι πριν μερικά χρόνια το ποσοστό ίασης δεν ξεπερνούσε το 50%.
Ειδικότερα για τα ταχείας εξέλιξης λεμφώματα το προσδόκιμο επιβίωσης ήταν 3 έως 6 μήνες και για τα βραδείας εξέλιξης 6 έως 8 χρόνια. Σήμερα με τις νέες θεραπείες η ίαση ξεπερνά το 80% και σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει το 90%. Ταυτόχρονα ο μέσος χρόνος επιβίωσης των ασθενών ξεπερνά τα 12 χρόνια.
Ακόμη με τη θεραπεία αυτή μειώνεται από 20% μέχρι 30% ο κίνδυνος υποτροπής, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Αναφοράς του Λαϊκού Νοσοκομείου, τα οποία βασίζονται στην τελευταία πενταετία.
Το εμβόλιο
Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα και εκτός απροόπτου σε βάθος πέντε χρόνων αναμένεται να τεθεί σε ευρεία κλινική εφαρμογή το εμβόλιο για την προστασία από την υποτροπή των κακοηθών λεμφωμάτων.
Το εμβόλιο, όπως διευκρίνισαν οι επιστήμονες, παρά το γεγονός ότι έχει μια μεγάλη προϊστορία περίπου 30 χρόνων, βρίσκεται σε δοκιμαστικό κλινικό στάδιο. Δηλαδή δοκιμάζεται σε μικρό αριθμό ασθενών σε χώρες του εξωτερικού κυρίως στην ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αγγλία και σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες.
Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, αν και ο αριθμός των ασθενών που έχουν κάνει χρήση του εμβολίου είναι σχετικά μικρός
Το εμβόλιο παράγεται από κύτταρα του ίδιου του ασθενούς, τα οποία επεξεργάζονται στο εργαστήριο και στη συνέχεια εμφυτεύονται στον ασθενή.
Δηλαδή είναι ένα κατά παραγγελία ατομικό εμβόλιο, το οποίο προστατεύει τους ασθενείς που έχουν νοσήσει από τυχόν υποτροπές της ασθένειας.
Το σημερινό κόστος του εμβολίου είναι πολύ υψηλό και φτάνει περίπου τα 100.000 δολάρια.
Ωστόσο αναμένεται να μειωθεί σημαντικά από τη στιγμή που θα αρχίσει η μαζική κλινική εφαρμογή του σε χιλιάδες ασθενείς ανά τον κόσμο.
Ορσαλία Φυτά
Πηγή: skai.gr