Πώς θα επηρεάσει την Ελλάδα μια επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία

Για τις δυνητικές επιπτώσεις των τουρκικών επιχειρήσεων κατά των Κούρδων στη βόρεια Συρία στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, μίλησαν στο ΣΚΑΪ ο Παναγιώτης Παστουσέας, αντιναύαρχος ε.α. και επίτιμος πρόεδρος ΓΕΝ και ο Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, στρατηγικός αναλυτής του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας της Γενεύης.

Κατά την άποψη του κ. Παστουσέα, οι επιπτώσεις των ενεργειών της Άγκυρας στην βόρεια Συρία θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι υπέρ της Ελλάδας.

Ειδικότερα εξήγησε ότι προφανώς έγινε κάποια συμφωνία, ένα «deal» μεταξύ Τραμπ – Ερντογάν στο πλαίσιο μιας συνολικότερης διαπραγμάτευσης της Τουρκίας που μπορεί να περιλαμβάνει και άλλες πλευρές.

«Το deal μπορεί να περιλαμβάνει και τις σχέσεις με τη Ρωσία και ενδεχομένως την αντιμετώπιση της καταστάσεως και της επιθετικότητας της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, αλλά την Τουρκία είναι σίγουρο ότι την ενδιαφέρει το θέμα του κουρδικού, γιατί αφορά την επιβίωση και το φόβο της για διαμελισμό της χώρας», είπε ο κ. Παστουσέας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κουρδικό είναι για την Τουρκία πρόβλημα επιβίωσης του κράτους, ενώ το ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου αφορά την επέκτασή του και επομένως «θα δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα».

Το πρώτο συμπέρασμα που πρέπει να βγει σύμφωνα με τον κ. Παστουσέα είναι ότι τα βήματα της Άγκυρας είναι μελετημένα και περίμενε το πράσινο φως των ΗΠΑ παρότι θεωρεί το κουρδικό σοβαρό πρόβλημα. Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι «δεν πρέπει να βασιζόμαστε στις φιλίες και τις συνεργασίες αλλά στα αμοιβαία συμφέροντα και στην ισχύ μας».

Διαφορετικά αποτιμά τις κινήσεις της Άγκυρας ο κ. Λαμπρόπουλος. Σύμφωνα με τη δική του ανάλυση, η Τουρκία ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, έχει υιοθετήσει μια «υβριδική στρατηγική» με ενοποιημένα πεδία επιχειρήσεων και διαπραγματεύσεων, στρατιωτικών και μη στρατιωτικών, «σε ένα ενοποιημένο πλαίσιο, το οποίο αφορά την βαλκανική, την ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή».

Σύμφωνα με τον αναλυτή, ο ουσιαστικός στόχος της Τουρκίας είναι να διατηρεί μια κλιμάκωση σταθερή σε όλα τα ανοιχτά της μέτωπα, «ώστε να αποκομίζει οφέλη αναλόγως με τον τρόπο και τον τρόπο που επιλέγει αυτή για να κλιμακώσει».

Ο κ. Λαμπρόπουλος εκτιμά ότι όχι μόνο δεν θα σταματήσει η τουρκική δραστηριότητα στην ανατολική Μεσόγειο αλλά μάλλον θα συμβεί το αντίθετο. Δεν απέκλεισε εκτός από το Γιαβούζ στην Κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία να επιλέξει σε μελλοντικό χρόνο μια κλιμάκωση στο Αιγαίο, προκειμένου να υπάρχει μια ένταση σταθερή σε πολλά μέτωπα.

«Είναι μια πολιτική ακροβασίας. Όσο και αν φαίνεται παράτολμο, όσο και αν δημιουργεί πολλά προβλήματα με τους δικούς της εταίρους και με άλλους δρώντες στην περιοχή, αποκομίζει κάποια σχετικά οφέλη. Μια σημαντική παράμετρος, είναι οι σχέσεις που έχει ο πρόεδρος Ερντογάν με τον πρόεδρο Τραμπ».

Πηγή: skai.gr