Πλήρη αποκατάσταση σχέσεων με Ρωσία θέλει η Ελλάδα πριν το ραντεβού με ΗΠΑ

Πλήρη αποκατάσταση των σχέσεών της με την Ρωσία και ενίσχυση της συνεργασίας της με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα επιδιώξει τις επόμενες εβδομάδες η Ελλάδα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, αν και το ερώτημα είναι πόσο καλά μπορεί η Ελλάδα να κρατήσει τις ισορροπίες ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση.

Η πρώτη επαφή θα γίνει με την Ρωσία, στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Μόσχα την προσεχή Παρασκευή, κατά την οποία θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι ελληνορωσικές σχέσεις επιδεινώθηκαν απότομα το καλοκαίρι, όταν η Αθήνα απέλασε δύο ρώσους διπλωμάτες και απαγόρευσε την είσοδο σε άλλους δύο ρώσους πολίτες με την κατηγορία ότι επιδίωξαν να υπονομεύσουν την συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Ως απάντηση η Μόσχα απέλασε ισάριθμους έλληνες διπλωμάτες και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι χειραγωγείται από την Δύση.

Παρά τα «σύννεφα» ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησε σε δημοσιογράφους πως τα απαραίτητα μηνύματα «έχουν σταλεί» πια και συνεπώς έχει έλθει η ώρα οι δύο χώρες να ξαναπάρουν το «νήμα» και να αποκαταστήσουν «πλήρως» τις παραδοσιακά καλές σχέσεις τους.

Η επίσκεψη Τσίπρα στο Κρεμλίνο θα γίνει υπό την σκιά της αναζωπύρωσης της έντασης ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία, μετά την αιχμαλωσία τριών ουκρανικών πλοίων και των πληρωμάτων τους από ρώσους συνοριοφύλακες ανοιχτά της Κριμαίας στις 25 Νοεμβρίου.

Η Ελλάδα έχει στο παρελθόν διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα σε Ρωσία και Ευρώπη, όμως αυτό θα είναι πιο δύσκολο στην προκειμένη περίπτωση δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσανατολίζεται σε ανανέωση αυτόν τον μήνα των κυρώσεων που έχει επιβάλει την Ρωσία με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία.

Την επόμενη εβδομάδα θα λάβει χώρα, στην Ουάσιγκτον, ο στρατηγικός διάλογος ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα.

Οι διαβουλεύσεις θα κινηθούν σε πέντε θεματικούς άξονες, ανάμεσά τους την συνεργασία στα ενεργειακά, τις επενδύσεις, και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος θα συναντηθεί με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον, σημείωσε πως η Αθήνα θέλει να δώσει συνέχεια στην θετική δυναμική που προέκυψε από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου οι ΗΠΑ ήταν η τιμώμενη χώρα.

Το ζητούμενο όμως είναι η ισορροπία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία. Παραδείγματος χάρη η αμερικανική πρεσβεία έχει διατυπώσει επανειλημμένα τον προβληματισμό της για την πώληση του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης σε συμφέροντα που συνδέονται με την Ρωσία, εκφράζοντας παράλληλα έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας.

Ένα ακόμα μέτωπο τριβών είναι το ενεργειακό. Οι ΗΠΑ στηρίζουν την κατασκευή τερματικού σταθμού φυσικού αερίου ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, από όπου θα μπορούν να γίνουν μεγάλες εισαγωγές αμερικανικού υγροποιημένου αερίου (LNG).

Την ίδια στιγμή, όπως δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος, η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για επέκταση του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου TurkStream από τα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης σε ελληνικό έδαφος, αν και διευκρίνισε ότι αυτό προϋποθέτει να μην υπάρχουν ενστάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης