Ο εμπορικός κόσμος δεν αντέχει άλλη απεργία στο λιμάνι

«Η αγορά έχει κυριολεκτικά ‘παγώσει’, ενώ στην παρούσα οικονομική συγκυρία οι απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν θέσει σε καθεστώς ομηρίας το σύνολο σχεδόν της επιχειρηματικής κοινότητας σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και της εύρυθμης λειτουργίας του πρώτου λιμανιού της χώρας».

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά και αφού επισημαίνει ότι έχει επανειλημμένα εκφράσει «την αναγνώριση και σεβασμό του στο δημοκρατικό δικαίωμα της απεργίας», μεταφέρει την απαίτηση όλων των επιχειρηματιών - μελών του για «ομαλοποίηση της λειτουργίας της αγοράς με ανοικτό λιμάνι και απεγκλωβισμό των εμπορευμάτων».

Τέλος, προτείνει στους εργαζόμενους να δώσουν χρόνο στη νέα κυβέρνηση για πραγματοποίηση του διαλόγου των συμφερόντων τους.

Ειδικό καθεστώς συνδιαχείρισης

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά. «Το ελληνικό εμπόριο είναι για άλλη μια φορά το θύμα των αντιπαραθέσεων στο λιμάνι [... ] Οι συνέπειες είναι εκ των προτέρων γνωστές, αλλά και καταστροφικές, για το εμπόριο, την βιομηχανία, τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, τις εταιρείες τροφοδοσίας, τους μεταφορείς, τους εκτελωνιστές και φυσικά για τους Έλληνες καταναλωτές», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά προτείνει να συμφωνηθεί μεταξύ των τριών πλευρών ένα ειδικό καθεστώς συνδιαχείρισης, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες και να παραδοθεί ο προβλήτας σε χρήση, ώστε οι πελάτες και χρήστες του λιμανιού του Πειραιά να αποφύγουν προσωρινές λύσεις με τον κίνδυνο επανάληψης παρόμοιων καταστάσεων και κυρίως να έχουν το δικαίωμα επιλογής μεταξύ δυο παρόχων στο ΣΕΜΠΟ.
Πηγή: skai.gr