Μετρούν πληγές και ευθύνες

Στάχτη έγινε και ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου στην Αττική μετά την ολοκληρωτική οικολογική καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά στην Πάρνηθα. Ήδη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς έδωσε εντολή στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Παν. Πούλιο να ορίσει εισαγγελείς που θα εποπτεύουν τις ανακρίσεις της Πυροσβεστικής. Παράλληλα, το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής θα ερευνήσει εκτός από τα αίτια και εάν οι πυρκαγιές είναι αποτέλεσμα εμπρησμών, καθώς και εάν υπάρχουν ευθύνες.

Το μεσημέρι της Παρασκευής (15.00) η φωτιά στην Πάρνηθα μαινόταν σε τέσσερα μέτωπα και ειδικότερα σε Φλαμπούρι, Ντάρλιζα, Κεραμίδι και Άγιο Κυπριανό. Ανεξέλεγκτη, εξάλλου, μαίνεται η πυρκαγιά σε τρεις βουνοκορφές στα Δερβενοχώρια, ενώ λόγω του δύσβατου της περιοχής, δεν μπορούν να προσεγγίσουν επίγειες δυνάμεις.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βύρων Πολύδωρας, δήλωσε ότι η φωτιά στα Δερβενοχώρια δεν μπορούσε να αποφευχθεί και τόνισε ότι δεν πραγματοποιήθηκαν ρίψεις νερού, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με τους πυλώνες της ΔΕΗ.

• • • • • Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ερωτηθείς για το εάν υπήρξε καθυστέρηση στο έργο της πυρόσβεσης στα Δερβενοχώρια, απάντησε αρνητικά. Υποστήριξε, ωστόσο, ότι το δύσβατο της περιοχής και η ώρα που αναζωπυρώθηκαν οι πυρκαγιές κατέστησαν δύσκολο το έργο των επίγειων δυνάμεων, με αποτέλεσμα την επέκτασή τους.

Στο μεταξύ, η τροχαία προκειμένου να διευκολυνθεί η διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων στα σημεία που είναι δυνατόν να προσεγγίσουν, έχει προχωρήσει σε εκτροπές στην κυκλοφορία στο τελεφερίκ, στη συμβολή Καραμανλή και Πάρνηθος, καθώς και το ύψος της ταβέρνας Φαράγγι.

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση και στην υπόλοιπη χώρα, ενώ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίς προειδοποιεί ότι παραμένει ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών σε Βόρεια, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο.


border=0
Τέσσερις νέες εστίες πυρκαγιάς εκδηλώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής στη Βουρβουρού Χαλκιδικής, ενώ δύσκολη εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση στο Πήλιο, καθώς οι φωτιές εξακολουθούν να είναι ανεξέλεγκτες στις Μηλιές, στο Καλαμάκι και στο Νεοχώρι. Στη Λάρισα, σε εξέλιξη είναι οι φωτιές σε δύο σημεία.

Αντιθέτως, στη θέση Χρυσοκελλαριά Μεσσηνίας η έκταση της πυρκαγιάς περιορίζεται, ενώ σε ύφεση είναι η φωτιά στο Σχηματάρι. Τέλος, υπό μερικό έλεγχο βρίσκεται η φωτιά στο Καραούλι Ελευσίνας.

Το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, επισκέφτηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στο Χαλάνδρι, όπου ενημερώθηκε για τα μέτωπα των πυρκαγιών. Νωρίτερα, σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Καραμανλής ζήτησε ανάλυση όλων των ενεργειών που γίνονται για την κατάσβεση των πυρκαγιών, κυρίως σε Πάρνηθα, Δερβενοχώρια και Πήλιο.

Παράλληλα ο κ. Καραμανλής συνέστησε στους υπουργούς να ακολουθούν ενιαία γραμμή προς τα μέσα ενημέρωσης και απαγόρευσε μέχρι την κατάσβεση και της τελευταίας εστίας να εμφανίζονται διαφωνίες και αντεγκλήσεις .

Όπως έγινε γνωστό, το θέμα της αναβάθμισης της Πάρνηθας μπαίνει στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις.

Ο πρωθυπουργός, ανέβαλε την προγραμματισμένη για το Σάββατο επίσκεψή του στην Κέρκυρα για τις προσυνεδριακές διαδικασίες της ΝΔ.

width=400


Κριτική. Το σίγουρο είναι ότι σήμερα δεν είναι μέρα να μιλήσουμε για ευθύνες αλλά για τη μεγάλη οικολογική καταστροφή. Είναι σίγουρο ότι υπάρχουν ευθύνες και αυτές πρέπει να αποδοθούν, δήλωσε από την Πάρνηθα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Από το Ηράκλειο της Κρήτης η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα των πυρκαγιών, κάνοντας λόγο για έλλειψη συντονισμού. Παράλληλα είπε ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος και ζήτησε να μην οικοπεδοποιηθούν οι καμένες εκτάσεις.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, επισκέφτηκε τις καμένες εκτάσεις και μίλησε για οικολογικό ολοκαύτωμα, το οποίο πλήττει τη βάση του οικοσυστήματος του λεκανοπεδίου Αττικής. Ακόμα, ζήτησε από την κυβέρνηση να σταματήσει να κλείνει το μάτι με την τροποποίηση του άρθρου 24 και την τροπολογία για τα δασικά αυθαίρετα σε όσους θέλουν την καταπάτηση.

Τέλος, η ΓΣΕΕ έκανε λόγο για πύρινη λαίλαπα και για ανεπανόρθωτη καταστροφή από σοβαρές ανεπάρκειες και καθυστερήσεις του κρατικού μηχανισμού και τόνισε ότι απαιτείται άμεσα μια ουσιαστική περιβαλλοντολογική πολιτική με στόχο την προστασία του εναπομείναντα δασικού πλούτου, την καταγραφή και κατοχύρωση των δασών από επιτήδειους καταπατητές εμπρηστές.

Πηγή: skai.gr