Μεγάλοι Έλληνες: Βενιζέλος

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος είναι ο όγδοος Μεγάλος Έλληνας της επιτυχημένης παραγωγής του ΣΚΑΪ που προβλήθηκε το βράδυ της Δευτέρας.

Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες πολιτικούς: ευφυής, ρεαλιστής και οραματιστής, ευέλικτος και τολμηρός, ο οποίος διέθετε μια εντυπωσιακή προσωπική ακτινοβολία.
Γεννήθηκε στην τουρκοκρατούμενη Κρήτη το 1864. Οι ηγετικές και πολιτικές του ικανότητες αναδείχθηκαν κατά την επανάσταση του 1897. Την περίοδο της Κρητικής πολιτείας (18981912) συνέβαλε στη διαμόρφωση του Κρητικού Συντάγματος, συγκρούσθηκε με τον Αρμοστή Γεώργιο για τις φιλελεύθερες αρχές του, κατέφυγε σε ένοπλη επανάσταση στο Θέρισο (1905) και πέτυχε την αντικατάσταση του Αρμοστή. Στις μετέπειτα προσπάθειές του για ένωση με την Ελλάδα ισορροπούσε με ευελιξία ανάμεσα στην τόλμη και στη μετριοπάθεια.

Το 1910 έληξε ο ρόλος του στα πολιτικά πράγματα της Κρητικής πολιτείας, όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία στην Ελλάδα και συγκρότησε το Κόμμα των Φιλελευθέρων. Υπήρξε ο πρωτεργάτης της πολιτικής και οικονομικής ανόρθωσης της Ελλάδας και της νικηφόρας έκβασης των Βαλκανικών Πολέμων (19121913). Με δύο ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες του (1923) την υποχρεωτική ανταλλαγή Ελλήνων και Τούρκων και τη Συνθήκη της Λωζάννης, που καθόρισε τα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία άλλαξε τον προσανατολισμό της ελληνικής πολιτικής και έβαλε τα θεμέλια της ειρηνικής ανάπτυξης.

Η τελευταία τετραετία της διακυβέρνησής του (19281932) ήταν περίοδος σταθερότητας και δημιουργίας. Κορυφαία επιτυχία του αποτελεί το ελληνοτουρκικό σύμφωνο φιλίας (1930). Το τέλος της σταδιοδρομίας του σημαδεύτηκε από την απόπειρα κατά της ζωής του (Ιούνιος 1933) και το αποτυχημένο κίνημα του Μαρτίου 1935. Αυτοεξορίστηκε στο Παρίσι, όπου πέθανε στις 18 Μαρτίου 1936.

Παρουσιαστής του επεισοδίου είναι ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος ο οποίος σκιαγραφεί τη ζωή και το έργο του μεγάλου πολιτικού μέσα από τους χώρους που βρέθηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, από το σπίτι που γεννήθηκε στα Χανιά μέχρι το σπίτι που πέθανε στο Παρίσι. Στο επεισόδιο παρουσιάζονται χώροι που προβάλλονται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό.

Για το σεναριογράφο κ. Γιώτη, ο Βενιζέλος έσπευσε στα πεδία των πολεμικών και διπλωματικών μαχών για τα συμφέροντα των Ελλήνων. Και έγινε ο δημιουργός της νεότερης Ελλάδας, αυτής όπου ζούμε σήμερα.

Ο σκηνοθέτης του επεισοδίου κ. Γιάννης Κασπίρης αναφέρει: Οι συντελεστές της ταινίας, είχαμε πλήρη ταύτιση για το έργο του Βενιζέλου. Νομίζω ότι καταφέραμε στο μικρό τηλεοπτικό χρόνο που είχαμε στη διάθεση μας να γίνει κατανοητό το σημαντικό έργο και η προσφορά του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Σημειώνεται ότι η ψηφοφορία για τους Μεγάλους Έλληνες γίνεται:

* Μέσω της ιστοσελίδας
* Μέσω σταθερού τηλεφώνου στο 90.11 40.50.40

* Και με sms στο 19 400, γράφοντας Ε, κενό και τον αριθμό που αντιστοιχεί στον κάθε Μεγάλο Έλληνα, από το 0 έως το 9.

Μέχρι στιγμής πρώτος σε ψήφους παραμένει ο Μέγας Αλέξανδρος.

Ακολουθούν οι: Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Γεώργιος Παπανικολάου, Σωκράτης, Αριστοτέλης, Κωνσταντίνος Καραμανλής, Ιωάννης Καποδίστριας, Πλάτων,  Ελευθέριος Βενιζέλος και Περικλής.

Μέχρι τη Δευτέρα 13 Απριλίου, οι ψήφοι ήταν 411.887.
Πηγή: skai.gr