Μεγάλοι Έλληνες: Μ. Αλέξανδρος

Ο Μέγας Αλέξανδρος είναι ο τέταρτος Μεγάλος Έλληνας, της φιλόδοξης παραγωγής του ΣΚΑΪ "Μεγάλοι Έλληνες" που θα προβληθεί την Δευτέρα 23 Μαρτίου, στις 10 το βράδυ στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Το τέταρτο επεισόδιο από τους 10 "Μεγάλους Έλληνες" έχει στόχο να μεταφέρει στον θεατή το ιστορικό μεγαλείο αλλά και το μύθο που περιβάλλει τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που το κοινό ανέδειξε ως μια από τις 10 σημαντικότερες προσωπικότητες όλων των εποχών.

Τρεις φιλόσοφοι, ένας πολιτικός κι ένας στρατηλάτης του αρχαίου κόσμου ψηφίστηκαν ανάμεσα στους δέκα σημαντικότερους Έλληνες. Από αυτούς, εκείνος που πέθανε πιο μικρός κι όμως ονομάστηκε Μέγας, ήταν ο Αλέξανδρος.

Ο Αριστοτέλης τον δίδαξε επί τρία χρόνια κι από τότε ο νεαρός κοιμόταν με την Ιλιάδα προσκέφαλο. Στα είκοσί του χρόνια ανέβηκε στο θρόνο της Μακεδονίας και ξεκίνησε την εκστρατεία του κατά των Περσών που θα τον έφερνε στα βάθη της Ασίας.

Πέθανε στις 13 Ιουνίου του 323 π.Χ., ετών 33, από πυρετό που δεν έλεγε να υποχωρήσει, πιθανόν από ελονοσία.

"Ο Μέγας Αλέξανδρος είναι ένας ήρωας που έζησε πριν από 23 αιώνες και λαοί τον διεκδικούν έως σήμερα ως δικό τους. Πρόκειται για ένα σύμβολο τεραστίων διαστάσεων με τον διέπει η ευγενική, τρυφερή φυσιογνωμία του ελληνικού πνεύματος που τη ζηλεύουν μέχρι σήμερα. Προσωπικά θεωρώ ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι ο μεγάλος πυλώνας του ελληνικού αισθήματος και της βάσης του Ελληνικού πολιτισμού", δήλωσε ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, ο οποίος θα παρουσιάσει το Μέγα Αλέξανδρο.

Με την πολύτιμη συνεργασία του κ. Σμαραγδή, το ντοκιμαντέρ επιχειρεί ένα διαχρονικό ταξίδι στην Αρχαία Πέλλα, στην σχολή του Αριστοτέλη, στην Βεργίνα ,στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στο Μαντείο του Άμμωνα, στην όαση της Σίβα και προσπαθεί να φωτίσει το μυστήριο που περιβάλλει τη ζωή και το έργο του Μεγάλου Αλέξανδρου.

Σημειώνεται ότι η ψηφοφορία για την ανάδειξη του μεγαλύτερου Έλληνα όλων των εποχών θα διεξάγεται ότι έως τις 18 Μαϊου.

Η ψηφοφορία γίνεται:

* Μέσω της ιστοσελίδας greatgreeks.skai.gr

* Μέσω σταθερού τηλεφώνου στο 90.11- 40.50.40

* Και με sms στο 19 400, γράφοντας Ε, κενό και τον αριθμό που αντιστοιχεί στον κάθε Ελληνα, από το 0 εως το 9.

Μέχρι στιγμής πρώτος σε ψήφους αναδεικνύεται ο Μέγας Αλέξανδρος.

Ακολουθούν οι: Γεώργιος Παπανικολάου, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Αριστοτέλης, Σωκράτης, Ιωάννης Καποδίστριας, Πλάτων, Ελευθέριος Βενιζέλος, Περικλής και Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Πηγή: skai.gr