Μάτι: Απόδοση ποινικών ευθυνών ζητούν τέσσερις πυρόπληκτοι πανεπιστημιακοί

Την απόδοση ποινικών ευθυνών στους υπαίτιους της τραγωδίας ζητούν τέσσερις πυρόπληκτοι πανεπιστημιακοί που έζησαν από κοντά την πύρινη λαίλαπα που έπληξε την Ανατολική Αττική και συγκαταλέγονται στους επιζώντες. 

Για οκτώ ώρες πάλευαν μόνοι, αβοήθητοι στα βράχια, εκλιπαρώντας με κλήσεις τους στο λιμεναρχείο Ραφήνας να τους περισυλλέξουν σκάφη του Λιμενικού, σύμφωνα με ρεπορταζ του ΑΝΤ1. Έκαναν δεκάδες τηλέφωνα από το κινητό τους για βοήθεια, οι οποίες ωστόσο αγνοήθηκαν, όπως υποστηρίζουν.

Οι τέσσερις πανεπιστημιακοί με τα παιδιά τους τελικά διασώθηκαν από καΐκια ιδιωτών και δήλωσαν στον εισαγγελέα, Ηλία Ζαγοραίο, παράσταση πολιτικής αγωγής κατά παντός υπευθύνου, συμβάλλοντας ως μάρτυρες στην εισαγγελική έρευνα.

«Μαζί με τη γυναίκα μου και τη μία μας κόρη κατευθυνθήκαμε προς την πλησιέστερη παραλία όντας πανικόβλητοι και με μόνη πυξίδα το ένστικτο της επιβίωσης. Οι υπόλοιποι εγκλωβίστηκαν σε άλλη κοντινή παραλία. Διατρέξαμε μεγάλο κίνδυνο, παραμένοντας επί ώρες μέσα στο νερό και πάνω στα βράχια, περιμένοντας τα σωστικά συνεργεία να καταφτάσουν. Πονούσαμε από τα εγκαύματα, τις πληγές και τον τρόμο που μας είχε προκληθεί κατά την προσπάθειά μας να απομακρυνθούμε από το μένος της πύρινης λαίλαπας» αναφέρει η κατάθεση ενός εξ αυτών.

Στρέφονται εναντίον όλων των φορέων που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις διάσωσης, βάζοντας στο στόχαστρο μεταξύ άλλων την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας και τον κεντρικό Λιμενάρχη Ραφήνας.

Επισημαίνουν ότι οι δεκάδες κλήσεις που έκαναν στο Λιμεναρχείο αγνοήθηκαν όλες και ότι οι λάθος χειρισμοί του Λιμενάρχη έθεσαν σε κίνδυνο τους εκατοντάδες εγκλωβισμένους στις ακτές.

Ο Βασίλης Ταουξής, νομικό εκπρόσωπο των πυρόπληκτων, σημειώνει ότι οι πελάτες του εισέπρατταν συνεχείς διαβεβαιώσεις ότι καταφθάνει το πλοιάριο από το Λιμεναρχείο Ραφήνας, το οποίο δεν ήρθε ποτέ. Μετά από οκτώ ώρες πήγε και τους περισυνέλεξε ένα μικρό ιδιωτικό πλοιάριο.

Οι αναπάντητες κλήσεις τους είναι καταγεγραμμένες στους λογαριασμούς της κινητής τηλεφωνίας τους, αναφέρουν οι τέσσερις πυρόπληκτοι, ενώ με υπόμνημά τους ζητούν αντίγραφα των συνομιλιών των πολιτών με το Λιμεναρχείο Ραφήνας και τον αριθμό 108, όπως αυτές είναι καταγεγραμμένες στο σύστημα, προκειμένου να γίνει γνωστό τι ώρα δόθηκαν εντολές διάσωσης και τι ώρα πήγαν για παραλαβή τα πλοιάρια.
Πηγή: skai.gr
TAGS: μάτι