Το παρασκήνιο για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου - Ποιοι επίσημοι θα παρευρεθούν

Το σκεπτικό του Μεγάρου Μαξίμου για την απόφαση να ταφεί ο τέως βασιλιάς ως ιδιώτης - Τι είχε ζητήσει η οικογένειά του - Ποιοι «γαλαζοαίματοι» θα δώσουν το «παρών»

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Η απόφαση της διυπουργική σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου να ταφεί ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος ως ιδιώτης, ήταν μία καθαρά πολιτική απόφαση, η οποία δεν ελήφθη ούτε εσπευσμένα, ούτε "ανεπηρέαστη" από την πολιτική συνθήκη της άτυπης προεκλογικής περιόδου που διανύει η χώρα.

Από τη στιγμή άλλωστε που η υγεία του έκπτωτου βασιλιά επιδεινώθηκε με το εγκεφαλικό που υπέστη και εισήχθη στο νοσοκομείο, είχαν ήδη ξεκινήσει οι ζυμώσεις και οι διεργασίες που αποκρυσταλλώθηκαν κατά την διυπουργική σύσκεψη. Το σκεπτικό – σύμφωνα με πληροφορίες- των κυβερνητικών στελεχών που μετείχαν σε αυτή και του ίδιου του πρωθυπουργού, ήταν ότι είχαν να αντιμετωπίσουν έναν τέως βασιλιά όχι όμως ως πολιτικό πρόσωπο, αλλά σαν έναν απλό ιδιώτη και αυτό που "βαρυνε" περισσότερο το σκεπτικό τούτο, ήταν το γεγονός ότι από τον τέως Βασιλιά είχε αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια αλλά και το ότι έχει κλείσει οριστικά κι αμετάκλητα το πολιτειακό ζήτημα στην Ελλάδα από το 1974.

Το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο εγκαίρως είχε ενημερωθεί από την οικογένεια Γλύξμπουργκ για την κατάσταση του Κωνσταντίνου και άρχισε να προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο, δεν ήθελε επ' ουδενί να υπάρξει καμία σκιά γύρω από τις αποφάσεις που θα λαμβάνοντο και κανένα περιθώριο για κριτική και κομματική εκμετάλλευση της κατάστασης.

Παρότι μάλιστα στους κόλπους της ΝΔ υπήρχαν και φωνές που θα υποστήριζαν πιθανόν ο τέως βασιλιάς να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους – με το σκεπτικό ότι έτσι έχει καταγραφεί στην ιστορία, πέραν της διαχείρισή του και του ρόλου του στις μετέπειτα εξελίξεις- ο Κυριάκος Μητσοτάκης – σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- ενήργησε ως κεντρώος και έκλεισε κάθε τέτοια κουβέντα πριν καν ανοίξει. Μία απόφαση που απέτρεψε και οποιαδήποτε παρερμηνεία ή κομματική εκμετάλλευση που θα άνοιγε έναν "αχρείαστο" γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης με αφορμή την κηδεία του εκλιπόντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικογένεια του τέως βασιλιά που συνεχίζει να είναι σε επαφή με την κυβέρνηση για τα διαδικαστικά ζητήματα της τελετής, είχε ζητήσει η ταφή να γίνει με τιμές αρχηγού κράτους και η σωρός του Κωνσταντίνου να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Και μπορεί το πρώτο αίτημα να έχει ήδη ξεκαθαρίσει με τη σχετική απόφαση που ελήφθη, ωστόσο το αν τελικά η σωρός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα εκτεθεί – έστω για λίγες ώρες – σε λαϊκό προσκύνημα, δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως, και συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της οικογένειας και της κυβέρνησης, με έναν "ευπρεπή διάλογο" όπως σχολίαζε κυβερνητικός παράγων.

Το πλαίσιο ωστόσο που θα γίνει η τελετή είναι σχεδόν έτοιμο, καθώς εκτός των άλλων αποφασίστηκε μετά από επιθυμία της οικογένειάς του, η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στη Μητρόπολη Αθηνών την Δευτέρα, κατά πάσα πιθανότητα από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και μέλη της Ιεράς Συνόδου, ενώ η ταφή θα γίνει κοντά στους προγόνους του στο Τατόι.Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ενώ θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.

Μέχρι την ώρα πάντως, που γράφονταν αυτές οι γραμμές, σε εκκρεμότητα παραμένει η λίστα των βασιλεών και υψηλών προσωπικοτήτων που θα παραστούν στην κηδεία του τέως Βασιλιά. Η οικογένεια άλλωστε έχει εξαιρετικές σχέσεις με όλα τα βασίλεια στην Ευρώπη και στη Μ. Βρετανία, κάτι που θα έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν καλεσμένοι από όλες τις βασιλικές οικογένειες.

Βέβαιο θεωρείται ότι στην τελετή θα παραβρεθεί η βασιλομήτωρ της Ισπανίας και σύζυγος του πρώην Βασιλιά Χουάν Κάρλος Α΄της Ισπανίας, Σοφία που ήταν αδερφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και πολύ πιθανόν να παραβρεθεί και ο γιος της βασιλιάς Φίλιππος ο ΣΤ΄.

Οι πληροφορίες λένε ότι πολύ πιθανόν να εκπροσωπηθεί η βασιλική οικογένεια του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς ο Κωνσταντίνος ήταν ξάδερφος του Βασιλιά Καρόλου ενώ ήταν και ο νονός του διαδόχου του Βρετανικού θρόνου πρίγκιπα Γουίλιαμ.

Το παρόν αναμένεται να δώσουν και μέλη της Βασιλικής οικογένειας της Δανίας καθώς η Βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας ήταν η κουνιάδα του εκλιπόντος, ενώ η λίστα των υψηλών αναμένεται να μακρύνει όσο πλησιάζει η ημέρα της τελετής.

Πηγή: skai.gr