Κατεδαφίστηκε ο Μύλος της Καβάλας

Τέλος εποχής, για ένα από τα γνωστότερα βιομηχανικά μνημεία της πόλης της Καβάλας. Ο Μύλος (Μύλοι Νικολετόπουλου), η σημαντικότερη, ίσως, μαρτυρία της πρώτης βιομηχανικής ζώνης της Καβάλας, κατεδαφίστηκε το πρωί της Κυριακής, με ομολογουμένως εντυπωσιακό τρόπο.
Αφησε πίσω του ένα μεγάλο κενό στην εικόνα της παραλίας, στην περιοχή της Ραψάνης, όχι όμως και στις μνήμες χιλιάδων Καβαλιωτών, που για περισσότερα από εξήντα χρόνια αντίκριζαν καθημερινά ένα τεχνικό επίτευγμα της προπολεμικής περιόδου που χαρακτήριζε όχι μόνο μια περιοχή της πόλης, αλλά ολόκληρη την Καβάλα.
Το κτιριακό συγκρότημα των Μύλων Νικολετόπουλου - που ήταν ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας - ήταν στενά συνδεδεμένο για δεκαετίες με την οικονομική και κοινωνική ιστορία της πόλης και αποτέλεσε σημείο αναφοράς της φυσιογνωμίας της.
Η κατεδάφιση ολοκληρώθηκε σε δυο φάσεις. Το τμήμα των παλιών γραφείων κατεδαφίστηκε πριν από περίπου τρία χρόνια, προκειμένου στη θέση τους να κατασκευαστεί το νέο Δικαστικό Μέγαρο της Καβάλας, που σήμερα βρίσκεται στην τελευταίο στάδιο της αποπεράτωσής του.
Είχαν απομείνει μόνο τα σιλό των παλιών Μύλων - λόγω του όγκου τους διακρίνονταν σχεδόν από κάθε γωνιά της πόλης - που κατεδαφίστηκαν σήμερα το πρωί, μετά την πώληση του οικοπέδου από την Εθνική Τράπεζα σε Καβαλιώτη επιχειρηματία, ο οποίος στη θέση τους θα ανεγείρει οικοδομή για τη στέγαση επαγγελματικών χώρων.
Ο Μύλος χαρακτήρισε μια ολόκληρη εποχή και ήταν τόσο σημαντική η λειτουργία του για τη ζωή της Καβάλας, που ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός είχε κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο μυθιστόρημά του «Τα Σιλό».
Πηγή: skai.gr