Κλείσιμο

Καπελέρης: Ποτέ δεν πήρα τη λίστα Λαγκάρντ στα χέρια μου – Μόνο 10 ονόματα (upd)

Με την εξέταση του άλλοτε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη συνεχίζεται η δική στο Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορημένο τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ο Ιωάννης Καπελέρης
που, είχε αρχικά κατηγορηθεί για την υπόθεση, απαλλάχθηκε αμετάκλητα με απόφαση των αρμοδίων δικαστικών αρχών.

Ο μαρτυράς, απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου Νίκου Πάσσου για το αν ο κατηγορούμενος είχε πρόθεση να σταματήσει την έρευνα για τους καταθέτες της λίστας, απάντησε: «Όχι. Εναγωνίως προσπαθούσε για τη διενέργεια των ελέγχων και την αύξηση των εσόδων. Στήριζε την υπηρεσία, είχαμε πολύ καλή συνεργασία».

Ωστόσο ο Γ. Καπελέρης επισήμανε ότι ποτέ δεν πήρε τη λίστα Λαγκάρντ στα χέρια του. Ο πρώην Υπουργός του, όπως είπε ο κ. Καπελέρης, τού έδωσε σε μια κολλά χαρτί με δέκα ονόματα με μεγάλα ποσά καταθέσεων στη λίστα, ζητώντας να ελέγξει το φορολογικό τους προφίλ.

Ο μάρτυρας πρόσθεσε ότι γυρνώντας στο γραφείο του έδωσε στη γραμματέα του τα ονόματα για να κάνει μία προεργασία και ο ίδιος στη συνέχεια ήλεγξε το φορολογικό προφίλ των καταθετών και διαπίστωσε ότι ήταν δυσανάλογα τα αναφερόμενα ποσά. Ποτέ όμως, όπως είπε, δεν του δόθηκε επίσημη εντολή για τη διενέργεια έρευνας αν και εκείνος ανακοίνωσε τα αποτέλεσμα του ελέγχου που διενήργησε για τα δέκα ονόματα στον τότε υπουργό Παπακωνσταντίνου.

Ο υπουργός είπε ο κ. Καπελέρης "ήταν σύμφωνος ότι έπρεπε να προχωρήσουμε σε έρευνα, όπως φάνηκε από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα"

O μάρτυρας δέχθηκε δεκάδες ερωτήσεις από τον αρεοπαγίτη Κων. Τσόλα για το τι έγινε στη σύσκεψη για τον έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ και γιατί δεν δόθηκε αμέσως εντολή για διενέργεια ελέγχου στους καταθέτες της λίστας.

"Είσθε επικεφαλής του ΣΔΟΕ κύριε ρώτησε ο αρεοπαγίτης, για να συνεχίσει: Τι προτείνατε για τον έλεγχο της λίστας;

»Καπελέρης: Ο κ. Μπάνος νομικός σύμβουλος πρότεινε ειδικά κλιμάκια. Προσωπικά μετείχα στη σύσκεψη για να μεταφέρω την αναγκαιότητα για ελέγχους και να λάβω εντολές για οποιοδήποτε έλεγχο.

»Αρεοπαγίτης Τσόλας. Αν είχε ξεκινήσει από τότε, επί των ημερών σας, ο έλεγχος μπορεί να είχαμε τελειώσει σήμερα. Ακόμα με αυτή τη λίστα. Τι γίνεται; Τι έκαναν τα άλλα κράτη;

»Kαπελέρης. Οι έλεγχοι δεν είναι απλή υπόθεση. Αλλά μπορεί αν ξεκινούσαν οι έρευνες εγκαίρως να είχαμε τελειώσει...

»Εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου. Δεν ελλοχεύει ο κίνδυνος, όσο η λίστα δεν είχε τεθεί σε έρευνα να πάρουν τις καταθέσεις τους όσοι ήταν μέσα στη λίστα και να τα πάνε αλλού
για παράδειγμα στις Παρθένους Νήσους και να ψάχνουμε;

»Kαπελέρης. Προσωπικά δεν πήρα τη λίστα. Πήρα μόνον τα δέκα ονόματα. Υπέστην διωγμούς και διώξεις για τις οποίες απηλλάγην. Πέρασα δύσκολα χωρίς λόγο."
.

»Αναπληρωτής εισαγγελέας Γεώργιος Μπόμπολης. Γιατί ο υπουργός δεν έσωσε σε σας τη λίστα για έλεγχο ενώ το έκανε με τον κ. Διώτη;

» Καπελέρης: Δεν μπορώ να ξέρω, σας είπα ότι στο υπουργείο και ο ίδιο ο υπουργός, όλοι διαπνέονταν από την αγωνία για να προχωρήσουν οι έλεγχοι και να εισπραχθούν έσοδα.


Κατάθεση του Ηλία Πλασκοβίτη, γγ. επί υπουργίας Παπακωνσταντίνου: 

»Πλασκοβίτης. Δεν θυμάμαι αν είπαμε πως θα έφθανε, αν θα έφθανε με CD η με άλλο τρόπο. Λίγες ημέρες αργότερα από την γραμματέα του Γ. Παπακωνσταντίνου Χρύσα Χατζή, έμαθα ότι έφθασε η λίστα. Nα σας πω και κάτι ακόμα. Στις συνεννοήσεις μου με τους γάλλους μας είπαν, θα σας τα δώσουμε αλλά προσέξτε μην μας εκθέσετε στους Ελβετούς.

»Ο κ. Πλασκοβίτης αναφέρθηκε επίσης στη πολυσυζητημένη σύσκεψη στο υπουργείο με πρωτοβουλία Παπακωνσταντίνου για το δέον γενέσθαι με τη λίστα που είχε φθάσει από την Γαλλία.

»Εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου. Μήπως η ύπαρξη των συγγενικών του προςώπων στη λίστα ton παρέλυσε και την άφησε ανενεργή για μήνες ενώ γενικά ήταν φανατικός κατά της φοροδιαφυγής;

»Πλασκοβίτης. Μου ζητάτε δίκη προθέσεων...

»Στη συνέχεια, ο Ηλίας Πλασκοβίτης, απαντώντας σε σωρεία ερωτήσεων όλων των παραγόντων της δίκης, χαρακτήρισε χρήσιμο εργαλείο για στοχευμένους φορολογικούς ελέγχους τη λίστα Λαγκαρντ.

»Ο Ηλ. Πλασκοβίτης πρόσθεσε πως κατά την άποψη του, ότι το ΣΔΟΕ μπορούσε να προχωρήσει στον έλεγχο της λίστας, αφού με ένα απλό ανώνυμο τηλεφώνημα το ΣΔΟΕ μπορεί να ξεκινήσει ερευνά.

»Εισαγγελέας. Πως σας φαίνεται οτι χάθηκε το cdπου έκανε τόσο κόπο η κυβέρνηση να το φέρει; Είναι προς τιμήν μας;

»Μάρτυρας: Σίγουρα δεν είναι προς τιμή μας. Δεν ξέρω, αν πρόκειται για ανθρώπινο λάθος, αλλά δεν περιποιεί τιμή στη χώρα μας ότι χάθηκε το πρωτότυπο της λίστας.»

Πηγή: skai.gr - Ιωάννα Μάνδρου